Odaadnám szerveimet, de mit kell tennem? – 2. rész

Mi a teendő, ha valaki szeretne szervdonornak jelentkezni hazánkban? Sajnos, sok beteg ember csak a hozzátartozói vagy idegen emberek segítségével maradhat életben. Ha segítünk, megmentjük életüket, vagy jelentősen javíthatunk a minőségén. Mit kell tennünk?

Milyen vizsgálatokat végeznek a donoron?

A belgyógyászati vizsgálat során az orvos megvizsgálja a donort, valamint kikérdezi, milyen betegségei voltak korábban.  Vércsoport szerológiai vizsgálatot is végeznek, melynek során a levett vérmintából meghatározzák a donor vércsoportját és Rh típusát. A virológiai vizsgálat során a vérmintából kiderítik, hogy a donor HIV, hepatitis B, Hepatitis C vagy Lues fertőzésen átesett-e. Majd következik az ún. HLA tipizálás – ezt azt jelenti, hogy a donor azon szöveti típusát, vagyis HLA típusát meghatározzák, amelyet kell ismerni ahhoz, hogy a beteg részére legmegfelelőbb csontvelődonort válasszák.

Ezután a csontvelő donor a regiszterbe kerül. Saját kódszámot kap, vagyis adataihoz csak a Regiszter illetékes munkatársai férnek hozzá. Ha a donort szöveti típusa alapján kiválasztották, további laboratóriumi vizsgálatokon kell részt vennie: a vérmintavételre a Vérellátó hívja be a donort. Ha minden rendben van, a csontvelő levétele 2-3 napos kórházi tartózkodást igényel.

Lehetséges a csontvelői őssejtek kinyerése is – ennek során a vérkeringésből gyűjtik össze az őssejteket, egy sejtszeparátor segítségével. Mielőtt ez megtörténik, a donor négy-öt napon át injekciót kap, amely hozzájárul, hogy kiléphessenek a csontvelő őssejtek a vérkeringésbe.

A csontvelő donorok költségeit mindkét esetben térítik, vagyis kifizetik az utazását, a kórházi tartózkodását valamint a munkából való kiesést is. Beleegyezését a csontvelő donor jelentkezésre a donor addig vonhatja vissza, amíg a beteget elő nem készítik a csontvelő transzplantációra.

mutet3

Vérplazma adása

Donorok azok is, akik plazmaferesis-t, azaz vérplazma adását vállalják. Ez a véradás egy speciális formája – a plazmaadó donortól speciális készülékkel plazmát vesznek. A plazmafehérjéből több típusú, életmentő gyógyszert állítanak elő, ezeket alkalmazzák a csontvelő- és szervátültetések, a veleszületett vérzékenység, a vérmérgezés, az autoimmun betegségek, a veleszületett és szerzett immunhiányos betegségek, a súlyos égési sérülés kezeléséhez.

A plazmaadáshoz a donornak jelentkezés a plazmaszolgálatnál történik. Be kell jelentkezni, kitölteni az adatlapokat, majd előzetes szűrővizsgálaton részt venni, melynek keretében megtörténik a hemoglobin meghatározás, a vérnyomásmérés, hőmérsékletmérés. Első alkalommal csak vérmintát vesznek a donortól, hogy eldöntsék, alkalmas-e, ha igen, akkor pedig időpontot kérhet a plazamadáshoz.

A donortól levett vért beleteszik egy zárt rendszerbe, ahol szétbontják vérsejtekre és plazmára. A plazmát gyógyszergyártáshoz használják fel – palackban gyűjtik, a vérsejteket visszaadják a donornak.

Plazmát 18 és 60 év közötti, egészséges személyek adhatnak. A plazmaadás előtti napon bőven kell folyadékot inni: 2-3 litert legalább, a plazmaadás napján szintén. Mielőtt a donor plazmaadásra érkezik, két órával előtte egyen, de ne zsíros ételt. A plazmaadás nagyjából 1 órát vesz igénybe, adminisztrációval és a plazmaadás utáni pihenéssel együtt. A költségtérítés itt is megtörténik.

Cikkünk harmadik részében a halál utáni donációról olvashattok!

Forrás: