Köd, ónos eső és havazás várható

Éjszaka egyre nagyobb területen zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, inkább csak az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön maradhat gyengén vagy közepesen felhős az ég.

A ködös területeken hószállingózás, néhol ónos szitálás is kialakulhat. A déli órákra a köd a legtöbb helyen feloszlik, a rétegfelhőzet átmenetileg elvékonyodik, szakadozottá válhat, néhány órás napsütésre szinte mindenütt lehet számítani. Délután dél felől megvastagszik a felhőzet, és késő este a déli határvidéken hószállingózás, gyenge havazás kezdődhet. Reggelig többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, majd a szél északkeletire, északira fordul, egyre többfelé megélénkül, főként délnyugaton erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagyobb részén -5 és -12 fok között várható, de a vastag hóval borított, derült tájakon -12, -17 fokig hűlhet a levegő, sőt az Északi-középhegység völgyeiben -18, -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -8 fok között valószínű, az Északi-középhegység térségében lesz a hidegebb, a déli megyékben viszont kevéssel 0 fok fölé is melegedhet a levegő.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti tünetek tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás jelentkezhet, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben erősen felhős lesz az ég, majd észak felől csökken a felhőzet, többnyire kevés felhő valószínű. Kedden délnyugaton néhol még lehet hószállingózás, gyenge hóesés, később csapadék nem várható. Az időszak végén a reggeli órákban foltokban zúzmarás köd képződhet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -16 fok között alakul, de az időszak második felében néhol északon, északkeleten néhány fokkal még hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és -6 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 14. 1,7°C +2,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,1 °C (1920) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,1 °C (1982)

Forrás: met.hu