Orvosi hiba miatt más gyerekét szülte meg az anya

Tévedésből nem az anya, hanem egy idegen nő petesejtjét használták mesterséges megtermékenyítés során az észak-lengyelországi Szczecin orvosi egyetemének nőgyógyászati klinikáján, az egészségügyi miniszter eljárást kezdeményezett az ügyben.

A lengyel sajtó tág teret szentelt az esetnek, különös tekintettel arra, hogy a méhen kívüli megtermékenyítésből született, most féléves gyermekről a DNS-vizsgálat során kiderült, hogy fogyatékos.

Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter rendkívüli sajtóértekezletet tartott kedden az ügyben. Elmondta, hogy a szczecini nőgyógyászati klinikát kivonják a méhen kívüli megtermékenyítést támogató állami programból, és pénzbírságot szabnak ki rá. Emellett a miniszter eljárást kezdeményezett a feltételezett orvosi hiba miatt.

Arlukowicz az esettel kapcsolatban rámutatott a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvény szükségességére. Elmondta, hogy a lengyel kormány még ezen a héten megvitatja a készülő jogszabályt.

A méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést szabályozó törvény egyelőre nem része a lengyel jogrendszernek. Az Európai Bizottság az emberi szövetek és sejtek minőségéről és biztonságáról szóló irányelv be nem tartása miatt be is perelte Lengyelországot az EU bíróságánál.

shutterstock_5383156

Az uniós irányelv lengyelországi alkalmazását éppen a mesterséges megtermékenyítésről folyó vita késlelteti. Mindenekelőtt a fő ellenzéki erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság, de a jobbközép liberális, kormányzó Polgári Platform egyes hívő katolikus képviselői is kifogásolják ezt az eljárást, amely szerintük sérti az emberi méltóságot, az élethez való jogot. A megtermékenyített petesejtek egy részét ugyanis nem “használják fel”, mintegy “kiselejtezik”.

A törvényjavaslat többek között szabályozná a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó, már működő klinikák tevékenységét, megkönnyítené állami finaszírozásukat, 8-ra korlátozná a méhen kívüli megtermékenyítés során életre hívott magzatok számát, és az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé tenné.

A törvényi szabályozás hiányosságai ellenére Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítést 2013 óta az állam finanszírozza. Hozzávetőleg 17 millió eurós támogatással tavaly októberig 10 és fél ezer asszony részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 677 gyermek született.

(MTI)

Forrás: