Az ország nagy részén erősen felhős vagy borult ég várható

Éjszaka az ország nagy részén erősen felhős vagy borult ég várható, a Dél-Dunántúlon viszont lehetnek gyengén felhős időszakok is.

Közelítőleg a Siófok-Budapest-Debrecen vonaltól északra a sűrű köd tartósan megmarad. Hajnalig elsősorban a Tiszántúlon és északkeleten fordulhat elő eső, utóbbi területen a helyenként még fagyos talaj miatt ónos eső is lehet. Napközben a Közép- és Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön változóan felhős lesz az ég, napsütés főleg az előbbi területen lehet. Másutt – bár a köd az északi határszél kivételével általában megszűnik – borult, párás maradhat az idő. Kisebb eső délelőtt a Tiszántúlon, délutántól már inkább a Dunántúlon alakulhat ki. A déli, délnyugati szél az ország déli felén élénk, néhol erős, északabbra mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +8 fok között valószínű, csak kevés helyen várhatóak fagypont alatti értékek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 14 fok között alakul, de a borult, ködös tájakon csak 2 és 7 fokig melegszik majd fel a levegő.

Fronthatás péntek estig nem veszi igénybe szervezetünket. Elsősorban a déli, délnyugati országrészben élők számíthatnak hosszabb-rövidebb napos időszakokra, emiatt jobb lehet a kedélyállapot. Ugyanakkor főleg az északi, északkeleti vidékeken sok helyütt borult, párás, ködös maradhat az idő, arrafelé rosszabb lehet a közérzet is.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Gyakran változik a felhőkép, kezdetben a napos, az időszak második felében a borult időszakok lesznek túlsúlyban. Több alkalommal várható csapadék: eleinte hosszabb szünetekkel, és főleg eső lesz a jellemző, majd ez havas esőbe, havazásba fordul.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és +4 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben általában 7 és 12, északkeleten 2 és 5 fok között változik, majd -1, +8 fokra csökken a maximum.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. február 1. 0,3 °C +0,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,2 °C (1944) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,0 °C (1987)

Forrás: met.hu