V. Országos Bionap

Az ökológiai gazdálkodásban előállított termékek fogyasztása hazánkban is egyre nő, a lakosság mind jobban felismeri az egészséges ételekben rejlő értékeket.

Ezt a minden szereplő számára csak előnyökkel járó folyamatot igyekszik támogatni saját eszközeivel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A biotermesztés Magyarországon nemcsak egészséges, hanem biztonságos is – hangoztatta a biotermékek ellenőrzésével és tanúsításával foglalkozó Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Dr. Roszík Péter elmondta, az EU által előírt biogazdaság-ellenőrzéseket tavaly óta Magyarországon három mobil laboratórium is kiegészíti, már a háromszázadik vizsgálaton is túl vannak.

Az V. Országos Bionap programsorozat ismertetésén a vezető hangsúlyozta, a biogazdálkodás a világ talán egyetlen jogszabállyal körülírt és védett élelmiszertermelési rendszere, élesen elkülönül az önkényesen értelmezett, más „divatos” elnevezésektől, mint amilyenek a „reform”, „natúr”, „alternatív”, „integrált” stb. jelzővel illetettek. A HU-Öko-01 jelzéssel ellátott élelmiszerek az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás rendszeréből származnak, garantáltan biztonságos biotermékek, ezeket hívhatjuk bio, biológiai, öko, ökológiai, esetleg organikus termékeknek.

shutterstock_449712

A Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minden évben több nagy rendezvénnyel segíti, hogy a hazai fogyasztók megismerkedhessenek a biotermékekkel, azok előállítóival és a biotermékek fogyasztásának, a tudatosabb táplálkozásnak az előnyeivel. Az V. Országos Bionap is ezek közé tartozik.

A Bionap helyszínei igazi családi kikapcsolódást ígérnek, miközben az ökológiai gazdálkodás iránt mélyebben érdeklődők színvonalas szakmai rendezvényeken vehetnek részt. Egy-egy helyszínen mindig a program része egy biofarm, vagy feldolgozó üzem meglátogatása is. Az odaérkezők megtekinthetik továbbá a Biokontroll mozgó laboratóriumait is. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: