Otthoni praktikák – Mi komposztálható házilag? 2014-01-21 Zöld Megosztás: Tweet A kezdő komposztáló kertész egyik legnagyobb kérdése, mi komposztálható és mi nem? Cikkünk ebben nyújt most segítséget, egy kis otthoni praktikát. A komposztálás alapanyagát illetően kezdjük a legalapvetőbb hozzávalókkal! Amikor a kertbe lenyírjuk a füvet, pl. nyáron, hetente a levágott fűnyesedéket, máris vihetjük a komposztra. A konyhában naponta létrejött konyhai hulladék, mint zöldséghámozás, tojáshéj, kávézacc, szintén mehet a komposztra. A kerti növényekről levágott szárak, hajtások, ugyancsak mehetnek a komposztra, és az ősszel levágott gallyak, valamint a lehullott falevél is nagyon jó alapanyag lesz. A gyomok szintén mehetnek a komposztra, mert az érés folyamán keletkezett hő hatására a magvak és a gyomnövények ártalmatlanná válnak, viszont soha ne tegyünk beteg vagy fertőzött növényt a komposztra. A gyökérgolyva, a tűzelhalás, vagy a monília az egész kertet képes a komposzt által megfertőzni, így a fertőzött növényi részeket inkább égessük el. Az olyan gyomokat, amellyel nagyon agresszívak, vagy gyökérről szaporodnak, ilyen pl. a szulákfélék, szinté ne tegyük a komposztba, mert ott tovább szaporodnak. Kerti és konyhai hulladékok: A konyhában szinte tonna szám keletkezik évről évre a hulladék, amely számunkra szemét, de növényeink számára aranyat ér. A krumpli, és zöldséghéj rendkívül gazdag tápanyagban, a gyümölcsmaradékok és a kávézacc is remek adalék a komposztra. A déli gyümölcsök héját, ne tegyük a komposztra, mert a legtöbb ilyen héj nagyon sok tartósító és növényvédőszert tartalmaz. Soha ne tegyünk a komposztra hús, hal, vagy ételmaradványt, és semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön bele. Ellenben az elhervadt virágcsokrot, az elhasznált virágföldet, a levágott hajat, a tojáshéjat, vagy a papírt, nyugodtan tehetjük a halom tetejére. A komposztálás folyamata: A komposztálás előtt fontos hogy az alapanyagokat minél jobban aprítsuk fel, így meggyorsítjuk a bomlás folyamatát. Az avart és a kisebb ágakat akár fűnyíróval is felapríthatjuk, míg a nagyobb ágakat metszőollóval, vagy fűrészel, kell kisebbre vágni. Az egészséges éréshez, és korhadáshoz a következő feltételek szükségesek: Elegendő nedvesség Levegő, vagyis oxigén Megfelelő szén-nitrogén arány Egészséges talajélet Ha ezeket tudjuk biztosítani a komposztálás során, remek tápanyagot tudunk majd folyamatosan biztosítani növényeink számára, a házilag előállított komposzttal. Forrás: