Zsíros, sárgás foltok – utalhatnak a seborrhoeas dermatitis-re

Az érintettek nem mindig tudják, mi okozza a korpaszerű lemezkéket, a sárgás, viszkető foltokat a bőrükön, hiszen a seborrhoeas dermatitis akár a pikkelysömör tüneteivel is összekeverhető.

Többek közt a pontos diagnózis miatt is fontos a bőrgyógyászati ellátás, ráadásul, ahogyan azt dr. Rózsa Annamária, Dermatica bőrgyógyásza hangsúlyozza, gyerekeknél és felnőtteknél más-más kezelés lehet szükséges.

A seborrhoeas dermatitis egy gyulladásos állapot

A seborrhoaás dermatitis valójában gyulladásos állapot, ami elsősorban a fejbőrön okoz tüneteket, de gyakran érinti az arcot (főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben az orr és a száj mentén), a mellkast és ritkábban a hátat is. Jellemzői a zsíros, sárga foltokon, a keményebb, fehér lemezkék, a duzzadt, kipirult bőr és esetenként az égő viszketés.
Azért is téveszthető össze a pikkelysömörrel, mert a pikkelysömör is okozhatja kemény, fehér, korpaszerű lemezkék megjelenését. A hajas fejbőrön megjelenő tünetek közt a legfőbb különbség, hogy a psoriasis megjelenése lehet porszerű és ezüstös felszínű, míg a seborrhoeas dermatitis sárgás és a felszíne zsírosnak érződik. Ezen túl a psoriasisos területek melletti bőrfelület tipikusan száraz, míg ez nem igaz a másik betegség esetén.

Pikkelysömör vagy seborrhoeás dermatitisz? Hasonló, de nem ugyanaz

Időről időre kiújulnak a tünetek

 

A seborrhoeas dermatitisnek egyelőre nem ismert a pontos kiváltó oka, de a genetikai meghatározottság könnyen tetten érhető. Kisbabáknál már 6-12 hónapos kor között jelentkezhetnek a tünetek, amelyek később, a hormonális változások időszakában, vagyis a kamaszkorban gyakran visszatérnek. Felnőttek esetében is megfigyelhető, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért az erre hajlamosoknál hasznos lehet a megelőző kezelés, a bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Az is megfigyelhető, hogy bizonyos környezeti hatásokra „tévesen” reagálhat az immunrendszer, ami a seborrhoeas dermatitis fellobbanásához vezethet.

Ilyen hatások lehetnek többek közt:

  • egyes tisztálkodó szerek, tisztítószerek, mosószerek,
  • száraz levegő,
  • a bőrön lévő mikroorganizmusok,
  • hormonális változások.

Ugyancsak tapasztalat, hogy az immunrendszerre ható betegségek és az idegrendszeri betegségek is felerősíthetik a tüneteket.

Atópiás dermatitisz – Tönkreteheti a gyermekkort

A kezelés a tünetektől és az életkortól is függhet

 

  • A seborrhoeas dermatitis önmagában nem gyógyítható meg teljes mértékben, a tünetek azonban jelentősen csökkenthetők, sőt, a tünetmentesség is elérhető – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, Dermatica bőrgyógyásza. – Enyhe tünetek esetén lokális gyulladás csökkentő kezelés javasolt, súlyosabb és nem múló tünetek esetén szükséges az orvosi diagnózis és kezelés. E tekintetben pedig nincs egyetlen jó megoldás, hiszen például más ajánlható a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek. Utóbbi két csoportnál a fejbőrön jelentkező tüneteknél főként a szelén-szulfid, a szalicilsav és a kén tartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor természetesen ezt kell megszüntetnünk. A betegség súlyos, fellángoló fázisában sokszor szükséges vényköteles szereket is felírnunk. Elsősorban felnőtteknél lehetnek hasznosak ilyen esetekben a lokális szteroid tartalmú készítmények, amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást. Összeségében tehát sokat tudunk segíteni az esztétikailag zavaró és esetleg kínzó tüneteken, a fellángolások megakadályozásában, illetve a jó állapot stabilizálásában.  

Forrás: Dermatica