Pikkelysömör vagy seborrhoeás dermatitisz? Hasonló, de nem ugyanaz

A pikkelysömör és a sebborhoeás dermatitisz nagyon hasonló tüneteket produkálhat, különösen a hajas fejbőrön. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a pontos diagnózis az eltérő kezelések miatt is fontos.

Mi a különbség a pikkelysömör és a seborrhoeás dermatitisz közt?

A hajas fejbőrön megjelenő tünetek közt a legfőbb különbség, hogy a psoriasis megjelenése porszerű és ezüstös felszínű, míg a seborrhoeás dermatitisz sárgás és a felszíne zsírosnak érződik. A betegségek eredője és a további tünetek is különböznek.
A seborrhoeás dermatitisz többnyire a fejbőrön alakul ki, de néha megjelenhet az arcon, főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben, a mellkason és ritkán a háton is. A zsíros, sárga foltokon túl keményebb, fehér lemezkéket, duzzadt, pirosas bőrt és néha égő, viszkető érzést is produkál az érintett területen.
Ezzel szemben a psoriasis leginkább a test más részein, főként a könyökön és a térden jelentkezik, de ritkábban érintheti a fejbőrt is. A bőrön kiemelkedő, pikkelyes foltok utalhatnak a pikkelysömörre, a fejbőrön pedig az ezüstös, fehéres plakkok, a vérző bőrfelület, és az esetenként jelentkező égő fájdalom. A psoriasisos területek melletti bőrfelület tipikusan száraz, míg ez nem igaz a másik betegség esetén. Ugyanakkor a hasonlóság abban mutatkozik meg, hogy a pikkelysömör is okozhatja kemény, fehér, korpa-szerű lemezkék megjelenését.

Az okok nem ismertek, a rizikófaktorok hasonlóak

Bár a psoriasisról sokat tudunk, például 5 fő típusát meg is különböztetjük, sem ennek, sem a seborrhoeás dermatitisznek nem ismert egyelőre a pontos kiváltó oka, igaz, nagy valószínűséggel mindkettőnél szerepe van az öröklődésnek. Az is biztosnak látszik, hogy bizonyos környezeti okok miatt „inkorrekt utasítások” érkeznek az immunrendszerhez, ami így tévesen kezd reagálni. Ilyen okok lobbanthatják be többek közt a seborrhoeás dermatitiszt:

  • egyes tisztálkodó szerek,
  • bizonyos tisztítószerek, mosószerek,
  • száraz levegő,
  • a bőrön lévő mikroorganizmusok,
  • hormonális változások.

Az immunrendszerre ható betegségek felerősíthetik a tüneteket, és így hatnak az idegrendszeri betegségek is.
A psoriasis esetében a bőrsejtek az adott területeken gyorsabban nőnek, mint a nem érintett területeken, ez az oka a problémás bőrképletek megjelenésének, a fehér színű pikkelyek hámlásának. Ilyen okok miatt lángolhat fel többek közt a pikkelysömör:

  • bőrsérülések,
  • egyes gyógyszerek,
  • fertőzések, mint például bronchitis, torokgyulladás, mandulagyulladás.

A két betegségben közös, hogy a stressz mindkettőt beindíthatja és súlyosbíthatja is.

A pontos diagnózis után eltérő kezelés jöhet

– Mindkét betegség esetén fontos, hogy megszülessen egy orvosi diagnózis, hiszen például a pikkelysömörnél még csak egységes, mindenkinél beváló kezelésről sem beszélhetünk, a hatékony módszer mindig személyre szabva választható ki – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Vagyis, a legjobb tanács, ami az ilyen típusú, laikusoknak nem könnyen diagnosztizálható betegségek kapcsán adható, hogy forduljunk orvoshoz, hiszen rengeteget lehet segíteni az esztétikailag zavaró és esetleg kínzó tüneteken, a fellángolások megakadályozásában, illetve a jó állapot stabilizálásában.

Forrás: Dermatica