Tudtad, hogy a rizskorpa csökkentheti a bélrák kockázatát? 2022-02-19 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A rizs jótékony hatásai talán kevéssé ismertek, pedig egy igazi gyógyétel, mely sokféle panasz esetén hasznos lehet. A világ számos országában alapvető tápláléknak számít. Tálalhatjuk egyszerűen megfőzve, vagy megpárolva, sokféleképpen ízesítve, vagy más hozzávalókkal együtt keverve, sütve. Köretként szinte bármely ételhez illik: sültekhez, pörköltekhez, zöldségekhez, vagy akár szószos ételekhez, ám önmagában is tápláló étel. A rizs jótékony hatásai a nyugati orvoslásban A nyugati orvoslás – párhuzamosan a kínaival – felismerte azonban, hogy a rizs nagyon jó keményítőforrás, glutén érzékenyek is fogyaszthatják, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában. A rizskorpát is vizsgálta a nyugati terápia, és úgy tartották, hogy a rizskorpa fogyasztása csökkenti a bélrák kockázatát. A természetgyógyászatban régóta használják a rizst különféle emésztési zavarok orvoslására, a gyomorrontástól a vastagbél-megbetegedésekig. Enyhébb hasmenés és székrekedés esetén is alkalmazzák. A rizs fogyasztás hátrányai a nyugati kutatások szerint A hántolt fehér rizsben gazdag étrend gyakran kevés tiamint tartalmaz. A barna rizsben gazdag étrend ugyanakkor vas- és kalciumhiányt idézhet elő. A barna rizsben lévő korpa káros anyagokat, például fitinsavat is tartalmaz, amely gátolja a vas és kalcium felszívódását. Foto:peakshop.hu A rizs jótékony hatásai A rizs (Oryza sativa) kínai nevén Ku Ja vagy GU YA (rizs csíra), Csing Mi (rizs mag), Nuo Tao Ken Hszü (rizs gyöktörzs) igazi gyógyétel a HKO szerint. Kína legfontosabb étele. A kínai orvoslás a rizs magját (Csing Mi), a csíráját (Gu Ya vagy Ku Ja) és a gyöktörzsét (Nuo Tao Ken Hszü) egyaránt felhasználja. Foto:rizskorpa.weebly.com A rizs magjának a gyógyhatása Magja (Csing Mi) a Lépet és Gyomrot élénkíti. A rizs gyöktörzsének a gyógyhatása Gyöktörzse (Nuo Tao Ken Hszü) lázra és veseelégtelenségre jótékony hatású. A rizs csíra gyógyhatása Sokan szenvednek gabona érzékenységben. Számukra érdemes csíráztatott rizst fogyasztani, melynek emésztés segítő hatást tulajdonítanak. A csíráztatás a magban lévő energiákat egy még dinamikusabb szintre emeli. A HKO szerinti “ételmegrekedés” ellen használható. Ez lép- vagy gyomorelégtelenség következtében, illetve túl sok hideg étel elfogyasztásának hatására alakul ki a kínai orvoslás szerint. A hideg ételmegrekedés hányingerrel, túlzott nyálképződéssel vagy tiszta folyadék szájba való felöklendezésével, illetve a meleg ételek és italok utáni vággyal jár. Foto:pixabay.com A rizs csíra ezen szindrómákat gyógyítja. A HKO szerint a csíráztatott rizs tulajdonsága: édes és semleges energia. Az érintett meridián csatornák: a lép és a gyomor csatornái. A rizs jótékony hatása: javítja az emésztést. Megszünteti a puffadást és a gabonák rossz emésztéséből adódó gondokat. Adagolása: 10-15 gramm naponta. További érdekes információkat az alábbi linken olvashat >> Csodákat művel az elfelejtett rizs! Forrás: Naturportál