Próbálta már? – Így készítsünk pitypang mézet

A pitypang méz receptje igen egyszerű. A pitypang másik neve a gyermekláncfű, avagy pongyola pitypang. Ha erről a növényről beszélünk mindenkinek eszébe jut a gyermekkora, ahogy ezzel a virággal játszott vagy éppen koszorút font belőle.

Természetesen ennek a növénynek is sok jótékony hatása van. Persze ezt sem hagyhatjuk ki a beszerzési listáról. Keressünk egy mezőt, ami tele van pitypanggal és pikk pakk szedjünk egy zacskónyit.

Csak a virágát használjuk fel. A virágok egy részét kiszáríthatjuk, a másik részéből pedig mézet főzhetünk.

Pitypang méz receptje

  • 4 marék pitypang
  • 1 kg cukor
  • 2 db citrom

Pitypang méz elkészítése

A pitypang szirmait letépkedjük. A virágokat nem szabad megmosni, mert lemossuk a virágport.  Egy lábasba tesszük és annyi vizet engedünk rá, hogy teljesen ellepje a szirmokat. Felforraljuk és amint felforrt félrehúzzuk. Egy napig állni hagyjuk. Egy sűrű szitán átszűrjük. Hozzáadjuk a citromlevet és elkezdjük a pitypangos levet redukálni. Idővel hozzáadjuk a cukrot is és alacsony lángon addig főzzük míg sűrűbb, méz állagú nem lesz.

Pitypang, ibolya, csalán, tyúkhúr – Ehető tavaszi gyógynövények

 

Foto:123rf.com

Főzéskor az egész lakást átjárta majd a pitypangméz illata, de ami a legfontosabb, az íze és a gyógyhatása is fantasztikus lesz.

További érdekességet a témában az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Naturportál