Pár tuti tipp, hogy elkerüljük a nyári ételmérgezést 2022-07-17 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek. Foto:123rf.com A legproblémásabb élelmiszerek A nyári ételmérgezések többsége a tojás, tej, hús, halak és tenger gyümölcsei, illetve a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához kötődik. A paletta tehát igen széles, éppen ezért általánosságban igaz, hogy minden alapanyag tárolására és elkészítésére gondot kell fordítanunk a nyári időszakban. Az ételmérgezések többsége a lisztériabaktérium, szalmonella, E.coli és Campylobacter kórokozókhoz köthető. Ezek akkor tudnak fertőzéseket okozni, ha az adott alapanyagot nem tisztítjuk, mossuk meg felhasználás előtt elég alaposan, nem sütjük át megfelelően az elkészítés során, vagy például bevásárlás vagy főzés után elfeledkezünk róla és a melegben áll hűtés nélkül. Foto:123rf.com Erre ügyeljünk az otthoni főzés, grillezés során Mossunk kezet, mielőtt hozzákezdünk a főzéshez. A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől. A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le. Az alapos főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul. A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús, vagy zöldségek feldolgozását követően. Az egyes alapanyag típusok feldolgozására külön-külön vágódeszkát használjunk. Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe. Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, kész terméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe. A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk. A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át. Grillezés során részesítsük előnyben a jól átsült húsokat. Ha a külseje már kérges, de belül még félig nyers a hús, a nem kellőképpen átsült részekben lévő baktériumok még fertőzést okozhatnak. Grillezéshez a húsokat csak közvetlenül sütés előtt vegyük elő a hűtőből, ne tároljuk a melegben. Amire a nyaralás során érdemes figyelni Drégely Anikó a külföldi tartózkodás alatt fogyasztott ételekkel kapcsolatban azt javasolja, hogy a melegben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait. Ezért kell kánikulában egy kis sót tenni az ivóvízbe Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is. Forrás: Budai Allergiaközpont