Így előzhetjük meg a nyári ételmérgezést

Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.

 

Nyáron gyakran a szabadban sütünk-főzünk és étkezünk, ezért megkétszereződik a fertőzések előfordulása. Némi odafigyeléssel és előrelátással a nagyobb baj megelőzhető.

Figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs. Ha a panaszok 24 óránál tovább tartanak, sürgősen forduljunk orvoshoz.

 

A leggyakoribb baktériumok

  • szalmonella fertőzést általában a nyers tojásban, húsban tejben elszaporodott baktériumok okozzák, gyakran tömeges fertőzések formájában, például esküvőkön, ahol a majonéz vagy egyes desszertek tartalmazhatnak nyers tojást.
  • Az E-coli 0157 fertőzés leggyakrabban olyan helyiségekből indul ki, ahogy együtt kezelik a nyers és a főtt vagy sült húst.
  • lisztéria a hideg készételeknél jellemzően előforduló fertőzés, mint az előre csomagolt szendvicsek, felvágottak, lágy sajtok és vagdalt húsok. Különösen veszélyes a gyerekekre, felnőttekre és a terhes nőkre.
  • Campylobacter okozza a legtöbb megbetegedést, az összes ételmérgezések mintegy egyharmadát. Elsősorban a nyers csirke viszi át, fontos, hogy a húst mindenütt alaposan átsüssük, illetve főzzük.
Hölgy zöldséges ételt főz

Foto:pixabay.com

A konyha tisztán tartása nagyon fontos az ételmérgezések megelőzésében. Soha ne nyúljunk kézmosás nélkül más ételhez nyers hús érintése után, például salátához.

A fertőzést kézmosással, a vágófelületek, deszkák, eszközök meleg, mosogatószeres lemosásával kerülhetjük el. Rendszeresen mosni kell a szivacsokat, törlőkendőket is.

Foto:123rf.com

A szavatossági időt soha ne hagyjuk figyelmen kívül, nem véletlenül tüntetik fel a csomagoláson. Különösen ügyeljünk a már felbontott élelmiszerek tárolására, tartsuk be az erre vonatkozó utasításokat.

Figyeljünk arra is, mit tartunk a hűtőben. Tároljuk külön a kész és a nyers termékeket, a nyers húst becsomagolva lehetőleg a legalsó polcon.

A nyári időszakban gyakoriak az ételmérgezéses tünetek. A hőségben az ételek gyorsan romlanak, nem megfelelő tárolás vagy a higiéniás szabályok elmulasztása miatt is panaszok jelentkezhetnek.

Mi a különbség az ételmérgezés és az ételalleria között?

Ha külföldre utazunk, még fontosabb, hogy figyeljünk arra, hogy mit és hol eszünk. Hallgassunk az idegenvezető tanácsaira, ha például nem javasolja a csapvíz ivását, igyunk palackozott vizet, sőt, fogmosáshoz, gyümölcs mosásához is ezt használjuk.

Nyáron veszélyforrást jelenthetnek a különféle fesztiválok, szabadtéri rendezvények és búcsúk, és bár a közegészségügyi hatóságoknál be kell jelenteni az ilyen eseményeket, és ellenőrzik is őket, nem árt, ha mi magunk is odafigyelünk.

 

Forrás: Femiramis


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.