Otthoni praktikák: tippek a rozácea eltüntetéséhez

Az arc középső területein értágulatokkal, esetleg gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség a rozácea. A kipirulás az erősödő napfény hatására fokozódik, ilyenkor még fontosabb a kezelés.

A menopauza fokozhatja a rozácea megjelenését

A rozácea megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet kapnak, ezért a nőket gyakrabban érinti a probléma, különösen a menopauza időszakában. A tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, az ingadozó vérnyomással és az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori fogyasztásával is.
A betegségnek három stádiuma van:
– Először az arcon jelentkezik bőrpír, amely eleinte néhány percig tartó arcpirulással, melegségérzettel jár, később azonban tartósan megmaradó értágulatok észlelhetők.
– A második fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon, gyulladt, gennyes csomók is megjelennek, melyek a nyak bőrén, szem környékén is előfordulhatnak.
– A harmadik stádiumra jellemzőek a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók. Főként férfiaknál, az arc egyes részein – jellemzően az orr vagy az áll területén – faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, így alakul ki a köznyelvben borvirágos orrként nevezett elváltozás.

5 tipp a rozácea kezeléséhez  

  • Óvakodjunk a túlzott napsütéstől!

Minden olyan behatástól  érdemes óvakodni, ami vérbőséget okoz, ezért már az első napsugarak kibukkanásakor érdemes magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. Ugyanilyen okok miatt óvakodni kell a hosszan tartó szaunázástól is, különösen, ha nagyon magas a hőmérséklet.

  1. Használjunk speciális kozmetikumokat!

Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt, ma már kaphatóak – többnyire patikákban – kifejezetten rozáceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. Ezek gyakran a ligetszépefélék családjába tartozó füzike kivonatát tartalmazzák, természetes antibakteriális hatása miatt. A számunkra megfelelő készítmények kiválasztásában segíthet a szakorvos is.
Ajánlatos kerülni a mentol, alkohol, varázsmogyoró, eukaliptusz tartalmú kozmetikumokat, mert ezek vérbőséget okoznak. Férfiaknál gyakran az aftershave-ek irritálják a rozáceás bőrt.  Ha alapozót keresünk, ne vegyünk olajos és viaszos bázisú készítményeket, mert azok eltömítik a pólusokat, és így még több baktérium telepedhet meg a gyulladásra hajlamos bőrön.

Rosacea

  1. Figyeljünk az étrendünkre!

Kerüljük az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok kávét!

  1. Szedjünk vitaminokat!

A C-vitamin kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig a legújabb kutatások szerint erősíti az ereket és kapillárisokat. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésük előtt feltétlenül beszéljünk orvosunkkal.

  1. Válasszunk profi kezelést!

A rozácea professzionális kezelésére lehetséges rádiófrekvenciás eljárással. A vékony tűvel végzett kezelés hatására az érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek, így a zavaró ér eltűnik. A beavatkozás után nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció, az eredmény pedig már 1-2 nap múlva jól látható. A klinikai vizsgálat 90 százalék feletti hatékonyságot igazolt, mely kiemelkedően magas a kis átmérőjű erek kezelésében.
Az eljárás nem igényel érzéstelenítést, bármely testrészen elvégezhető, és kiemelkedően hatásos az arcon található érelváltozások kezelésére. Bármely bőrtípushoz használható, az erek alakja és színe is lényegtelen – ismerteti dr. Sepa György, az Oxygen Medical érsebésze.

A kezelés után néhány napig az esetek egy részében bőrvörösség alakulhat ki, érzékeny bőr esetén néhány órára kis hólyagok jelenhetnek meg, ezek később nyomtalanul elmúlnak. Ugyanakkor fontos tudni, hogy bizonyos esetekben a rádiófrekvenciás kezelés ellenjavallt, így az ideális eljárás kiválasztásáról minden alkalommal személyes konzultáció alapján dönthet a szakorvos.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.