Visszérrel, rozaceával óvakodjon a napozástól!

Nyáron fontos tudni, hogy a visszér- és a rozaceás betegek állapotán ronthat a napsugárzás.

Dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebésze, érsebésze arra hívta fel a figyelmet, hogyan védekezhetnek az érintettek.

A meleg kockázati tényező

A visszér-betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, végül az erek kitágulásához vezet. A hajlam sajnos örökölhető, de bizonyos tényezők (például álló munka, terhesség, elhízás) elősegíthetik a visszér-betegség kialakulását. A meleg szintén kockázati tényezőnek számít. A kánikulában az erek kitágulnak, aminek eredményeképpen a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt rosszabbodnak a panaszok.

Mit tehetünk?

  • Kerüljük a hosszú ideig történő álldogálást, illetve ha ez nem lehetséges, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, és szabadidőnkben sportoljunk. Kifejezett panaszok esetén napközben ajánlatos a kompressziós harisnya viselése, esténként pedig a láb felpolcolása. Rendszeresen ürítsük ki a vénákat értornával!
  • Jó hatású a váltózuhany, amikor felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve a folyamatot. A változó hőmérséklet hatására az erek kitágulnak, majd összehúzódnak, ez kiváló értorna és vérkeringés-serkentő is egyben.
labak_kattide29
  • Mondjunk le a túl magas sarkú cipőkről, az 5 centi alatti sarokmagasság az optimális. A túl magas sarok viselése esetén másként feszül a lábszárizomzat, jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.
  • Érdemes lefaragni a túlsúlyból is, hogy minél kevesebb súlyt kelljen a lábaknak cipelnie.

Nyáron fokozódhatnak a rosaceás panaszok

A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, így a nyári időszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a tünetek kezelésére. A rosacea gyakrabban érinti a nőket, és a tünetek rendszerint rohamokban alakulnak ki, de mind a tünetes és tünetmentes periódusokban kerülni kell az értágító hatásokat.

Mit tehetünk?

  • Mivel minden olyan behatástól  érdemes óvakodni, ami vérbőséget okoz, magas faktorszámú védőkészítményeket és széles karimájú szalmakalapot is viselni.
  • Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, ma már kaphatóak kifejezetten rozáceás bőrre kifejlesztett kozmetikumok.
  • Ha alapozót használunk, ne az olajos és viaszos bázisú készítményeket válasszuk, mert azok eltömítik a pólusokat, és így még több baktérium telepedhet meg a gyulladásra hajlamos bőrön. Kerülni érdemes a mentol, alkohol, varázsmogyoró, eukaliptusz tartalmú kozmetikumokat, mert ezek vérbőséget okoznak.

Rádiófrekvencia az érbetegségek kezelésében

Az elhanyagolt visszér-betegség gombás fertőzésekhez, orbánchoz, közvetve pedig trombózishoz, nyirokérgyulladáshoz, akár lábszárfekélyhez vezethet. A rozácea végső stádiumában pedig akár faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezhet, ami a rhynophymaként ismert karfiolszerűen megvastagodott bőrt eredményezheti – hangsúlyozza dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebésze, érsebésze.

A szakember feladata eldönteni, milyen módszerrel lehet megszabadulni a zavaró erektől. A műtét a tágult visszerek eltávolításával, a szklerotizáció pedig speciális anyag vénába fecskendezésével elzárja, és ezzel megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát.

A lézer mellett a rádiófrekvenciás kezelés a legkíméletesebb, szinte fájdalommentes eljárás. Ez utóbbi eljárással bármely testrész kezelhető, beleértve az arcon jelentkező rozáceát is. A kezelést követően nincs szükség kompressziós harisnya alkalmazására, és a napozás sem jelent akadályt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.