Otthoni mérgező tárgyak listája

Ijesztően hangzik! Saját otthonunkban is könnyen mérgezhetjük magunkat, ha nem figyelünk cselekedeteinkre, és főleg a vegyi anyagokra, amelyek körülvesznek.

Gyerekszoba
A kreatív eszközök – egyik szülő sem tagadja meg gyermekétől, hogy kiélje kreativitását, de azért az eszközökkel nem árt vigyázni. Számos olyan tartós filctoll van, amely oldószert tartalmaz, így pl. xilolt.
„A xilol rendkívül neurotoxikus, aromás szénhidrogén, amely irritálhatja az orrot, szemeket, a tüdőt és a torkot, ha az arc közelében használják” – mondja Mary Cordaro Los Angeles-i szakember, aki az egészséges épületek- és minőségi beltéri levegő dolgában ad tanácsokat. Azt ajánlja a szülőknek, hogy a tartós filctollakat ólommentes színes ceruzákkal helyettesítsék. A víz bázisú tollak sem annyira mérgezőek, mint a tartós változatok, amelyek mérgező alkoholokat tartalmaznak.

Gyerekszoba újra
A babatörlőkendők – a csecsemők és kisgyermekek tisztán tartásához nagyon sok szülő alkalmazza őket, de sajnos ezek a termékek nem szolgálnak biztonsággal is. Jellemzően tartalmaznak bronopol vegyületet, amely mérgező a bőrre-, az immunrendszerre és a tüdőre nézve. Endokrin-rendszert károsító ftalátok is találhatók ezekben a kendőkben.

Vagy olyan törlőkendőt veszünk, amely ezektől a vegyi anyagoktól mentes, vagy készítsünk sajátot olyan anyagok felhasználásával, amelyek biztonságosak. A sima szappan és víz kombináció is tökéletes.

gyerekszoba41000

Gardrób

Mi történik, ha a ruhák és cipők, melyeket berakunk a gardróbszobába, nem száradnak meg megfelelően? A nedves vagy részben nedves holmik tökéletes helyet nyújtanak a penész növekedéséhez, amely köhögést, légúti irritációt okoz, illetve súlyosbítja az asztmás és allergiás tüneteket. Walter Crinnion hozzáteszi, hogy kutatások szerint a penész elnyomja az immunrendszert, és a depresszió is köthető a penész jelenlétéhez a környezetben.

A szakember azt tanácsolja, mindig szárítsuk meg teljesen a ruhákat, cipőket, mielőtt elrakjuk őket – tény, hogy a penész megjelenésén felülkerekedni nem egyszerű dolog.

Gyerekszoba harmadszorra

A bútorok – a szülők gyakran gondolják, hogy a gyerekek szobájába tökéletes lesz az egyszerűbb, olcsóbb alapanyagokból készült bútorzat is. Csakhogy a rétegelt lemezből és forgácslemezből készült – melyet préselt fának is neveznek – bútorok jellemzően formaldehiddel vagy izocianát ragasztóval készülnek. „Mindkét ragasztó mérgező vegyi anyag – mondja Mary Cordaro. – Ráadásul gáz formában be is lélegezhető. A poliuretán habbal készült, kárpitozott bútorokban található, brómozott és klórozott égésgátló anyagok rákkeltőnek számítanak, idegrendszeri károsodást és hormonzavart okozhatnak.”

A szakember szerint egy másodkézből származó tömör fa bútor sokkal egészségesebb választás.  Ha pedig magunk készítjük a fabútort, vizes bázisú, ólommentes festéket használjunk hozzá!

terasz

Tornác

A kerti asztal és székek – a nyomással kezelt fa bútorok, amelyeket kültérben is lehet használni, erős tartósítószerekkel készültek, hogy megvédjék őket a rothadástól és a rovaroktól. Közel egy évtizeddel ezelőtt a krómozott réz arzenáttal készült fűrészáru forgalmazását be is tiltották – figyelmeztet Mary Cordaro, aki úgy véli, bár a manapság használt vegyi anyagok kevésbé ártalmasak, még mindig elég mérgezőek ahhoz, hogy kerüljük őket.

A szakember azt javasolja, hogy aki kültéri ülőgarnitúrát vesz, olyan fából készültet vásároljon, amelyet borát tartósítószerrel kezeltek (dinátrium-oktaborát-tetrahidrát). Véleménye szerint ez a legkevésbé mérgező.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.