Már jóval a görög joghurt előtt ismertük

Kobakosunk Afrika déli részéről származik. Első szürete négy-ötezer évvel ezelőttre, a dinasztikus Egyiptom területére tehető. Mire gondolok?

..A görögdinnyére.

Egy meleg, nyári napon mindannyian szívesen majszolunk el egy jól behűtött görögdinnye szeletet az árnyékban. Mindezt egészen sokáig tehetjük, hiszen a termesztők szeptember ötödikéig, Lőrinc napjáig ajánlják a fogyasztást. Együk, míg lehet!

dinnye

Mire jó a dinnye?

Mivel több, mint 90%-a víz, így sok szempontból hasznos a szervezet számára. Kalóriaszámlálók figyelem! 100 gramm energiatartalma kb. 30kcal. Tartalmaz növényi rostokat, A, B2 és C vitaminban bővelkedik, és egyre inkább emlegetik antioxidáns hatását is, mely hatás a szervezet kipucolásában fontos szerepet játszik. A likopin pigment révén megvédi a szívet, a prosztatát és a bőrt. A likopin pigment a vörösebb dinnyékben magasabb koncentrációban található meg, mint a paradicsomban, amihez jó ideig társították.

Dinnye barátunk karotin tartalma mellett vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A karotin hatására véd a káros UV sugaraktól, illetve megköti az ártalmas szabadgyököket. A dinnyéből már egy szelet elfogyasztásával is kimutatható mennyiségű cinket és szelént viszünk be a szervezetbe.

dinnye

Kiváló szomjoltó, és a benne lévő víz mennyisége miatt hamar teltségérzetet okoz. Fogyókúrázóknak is ajánlott, akár dinnyekúra formájában, hiszen az emésztést is elősegíti. De vigyázat! Ne vigyük túlzásba! A dinnyekúra terhes anyukáknak, májbetegeknek, illetve krónikus betegséggel küszködőknek nem ajánlott. Egyeseket puffaszthat.

Tulajdonságainak köszönhetően méregtelenítő kúrák alatt is alkalmazható, valamint a vese és a hólyag átmosásához is kiváló. A legújabb kutatások szerint Viagrához hasonló hatása is van, tehát potencianövelő szerként is működik.

Gömbből kockává!

Igen, a dinnyeforradalmi újítást a japánoknak köszönhetjük, akik kitalálták, hogy a dinnyét egy kocka alakú üvegdobozban fejlesztik. Egyetlen céljuk lehet a praktikus ötlettel, hiszen akkora méretet fejlesztenek, ami pontosan befér az átlagos japán hűtőszekrénybe. Amellett, hogy kevesebb helyet foglal, szállítása is gazdaságosabb és könnyebb, így tehát környezettudatos.

Forrás: