Így lehet hatékonyan pótolni a D-vitamint 2022-11-08 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos a legfrissebb kutatási eredmények szerint, azonban még mindig nem figyelünk eléggé magunkra. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban és a betegségek megelőzésében. Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, hiszen szervezetünk a D-vitamint leginkább a napfényből hasznosítja. Bár vannak olyan ételeink is, amelyekből hozzájuthatunk. Foto:123.com A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza . A szakértő kiemelte, a D-vitamin természetes forrásai lehetnek a zsíros halak, halak mája, tojássárgája, gomba, illetve a dúsított élelmiszerek. Példaként említette a tejet és a tejtermékeket. Igaz, ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk. A hiányállapot elkerüléséhez már az is elegendő lenne, ha napi 15–30 percet a napon töltenénk. Hangsúlyozta, októbertől tavaszig javasolt az étrend kiegészítése is valamilyen D-vitamin-forrással. Felnőttek számára az 1500–2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta. Mivel ez zsírban oldódó vitamin, a szervezetünk képes arra, hogy raktározzon belőle. Ami viszont problémát okoz, hogy az utóbbi időben az emberek sok időt töltenek klimatizált helyiségekben, nem vágynak ki a melegbe, a napsütésbe, ezáltál nem sikerül annyi D-vitamint begyűjteniük – mutatott rá. Magyarországon az őszi-téli időszakban már nincs annyi napsütés, és a napsugárzás dőlésszöge sem olyan, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint tudjunk gyűjteni – tette hozzá. „Oda kell figyelnünk, hogy a táplálkozásunkban pótoljuk.” A D-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. Az egész szervezetet érintő hatásánál fogva befolyásolja az immunrendszer működését, sőt, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség is összekapcsolható a D-vitamin-hiánnyal. Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen a szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetők a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is. Túl lehet adagolni a D-vitamint? Forrás: Napidoktor.hu