Hogyan lehet a csontritkulást természetes anyagokkal kezelni?

A csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis (ostheoprosis) – elsősorban – a kalcium hiányára vezethető vissza, amelyet több életmódbeli és alkati tényező is befolyásol.

Életmódbeli tényezők a csontritkulás kialakulásában

Életmódbeli tényező például a napfény hiánya, vagy az ülőmunka, sport és mozgás hiánya, alkati elsősorban a genetikai (öröklött) tényezők együttese.

Kimutatták például, hogy egyrészt a kor növekedésével a csontritkulás előfordulása is nő. Másrészt a csontritkulás szignifikánsan több nőt érint, mint férfit. A vékony, törékeny testalkatú nők a legveszélyeztetettebbek.

Foto:123rf.com

A tünetei lehetnek: deréktáji fájdalom, testmagasság-csökkenés, hajlott testtartás, púpos hát. Az elesés gyakran jár csonttöréssel – különösen a csípőcsont törésével.

A kalcium hiánya mellett az egyéb ásványi anyagok és nyomelemek (így például a foszfor, a magnézium, a bór, a cink, a D-vitamin és az A-vitamin (béta-karotin)) fogyasztása is szükséges. Ezek nélkül ugyanis a kalcium vagy nem szívódik fel kellőképpen, vagy a szervezet ásványianyag-egyensúlya megbomolhat a túlzott kalcium bevitel miatt. A legjobb, ha a kalciumot élelmiszerrel visszük be.

Kalcium tartalmú élelmiszerek:

  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
  • brokkoli,
  • tofu,
  • leveles kel,
  • hüvelyesek (bab, lencse, borsó, sárgaborsó stb…),
  • konzerv hal,
  • olajos magvak, így különösen a
  • szezámmag.

Az emberek rohanó életmódja a legtöbb esetben nem teszi lehetővé, hogy az élelmüket megfelelően összeállítsák. E miatt szükséges lehet az étrend-kiegészítők szedése. A kalciumos étrend-kiegészítők szedésénél különös figyelmet kell arra fordítani, hogy étkezések között szedjük, mivel ez zavarja a lehető legkevésbé a vas felszívódást.

Hatékony megoldások a csontritkulás ellen

Az étrend-kiegészítők szedése alapvetően nem kifogásolható. Mégis jó lenne, ha mindenki igyekezne legalább a kalcium szükségletének egy részét az ételeiből beszerezni.

Több olyan vélemény is létezik, hogy a fehérjedús táplálkozás, a mértéktelen húsfogyasztás elősegíti a csontokból a kalciumvesztést. A csontritkulásban szenvedők a napi húsfogyasztásukat kb. 1 kis csirkemellre mérsékeljék (beleértve a felvágottakat, a húslevesben lévő fehérjéket és minden egyebet).

Segíthetnek a gyógynövények is. Sok olyan növény van, amely kifejezetten étel-gyógyszer, illetve gyógynövény.

Erről bővebben itt olvashatsz!

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.