Hatékony házi szer megfázásra: mutatjuk, hogy készíthetünk fenyőrügy szirupot

A fenyőrügy szirup kiváló a légúti megbetegedések ellen, és ajándéknak is különleges.

A fenyőfák leginkább karácsonykor kerülnek a középpontba, pedig egész évben körülöttünk vannak, és széppé varázsolják a kertünket, évszaktól és időjárástól függetlenül. Ráadásul a fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. A fenyőfáknak ugyanis szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására.

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, C-, B2- és K vitaminokat, karotinoidokat és illóolajokat. A tűlevélben ráadásul hatszor annyi C-vitamin van, mint a citromban vagy a narancsban.

A friss fenyőhajtások nagyon hatásosak a bőrbetegségek esetében, és a köszvény is gyógyítható velük. A fenyőgyantatej segít az asztma leküzdésében, és megszünteti a köhögési ingert is. A fenyőrügy is nagyon hasznos, az ára azonban igazán borsos, ezért érdemes a szirupot saját magunknak elkészíteni.

fenyőrügy

Foto:123rf.com

 

Ezért hasznos a fenyőrügy szirup

Gyógyászati célra többféle fenyő is megfelelő, mint például a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő. A lucfenyő különösen hasznos, hiszen rengeteg terpentint tartalmaz, amely fokozza gyógyító hatását.

A fenyőrügyből készített szirupot nagyon sokan használják megfázás esetén. A fenyőrügy elnevezés a fenyőfák friss ágvégeit jelenti. Az itt található anyagok nyákoldó hatásúak. A belőlük készült szirup kiváló köptető, ráadásul csupa természetes anyagot tartalmaz, ami még jobban szolgálja az egészségünket.

A fenyőrügy szirup kiváló segítség a megfázás, a köhögés, a torokfájás és egyéb, légúti fertőzések esetében, továbbá a hörghurutot is remekül gyógyítja, így igazi szuperfegyver a téli, megfázásos időszakban. De nem csak szirupként használható. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású, és segít bármilyen betegség utáni felépülésben is.

Így készíts fenyőrügy szirupot

A legjobb, ha a tavaszi hajtásokat és rügyeket használod fel, hiszen ezek bővelkednek vitaminokban.  Érdemes otthon elkészítened, hiszen az üzletekben nagyon drága. Ráadásul, ha tavasszal készítesz belőle jó pár üveggel, akkor jövő karácsonykor már kiváló ajándék lehet belőle. A rügyek gyűjtésénél figyelj rá, hogy a szennyeződéseket elkerülve, mindig az autóúttól távol eső területeken szerezd be a hozzávalót. A legjobbak a körülbelül 3 és 7 cm közötti hosszúságú rügyek.

Csupán a következőkre van szükséged az elkészítéséhez:

  • 1 darab üveg
  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy
  • fél dl víz

Az üveget alaposan mosd el, majd tegyél az aljára 2.3 cm magasságig cukrot. Ezután helyezz rá egy sor fenyőrügyet. Ha tiszta helyről származik, nem kell megmosni. Kicsit nyomkodd meg, és tegyél rá megint cukrot, majd újra rügyet. Ezt addig folytasd, míg el nem fogy a cukor és tele nem lesz az üveg. Ezután zárd le az üveget és tedd meleg helyre. Akár napsütés is érheti, bár ekkor a színe barnás lesz.

Pár nap múlva látni fogod, ahogy összeesik az egész az üvegben. Ekkor adj hozzá még friss rügyeket, majd zárd le az egészet újra. Ha a cukor nem olvad megfelelően, adj hozzá egy nagyon kevés, körülbelül fél deciliternyi vizet. Ezzel jobban be tudod indítani a folyamatot. Amikor a rügyek már kifakultak és úgy látod, hogy besziruposodott az üveg tartalma, szűrd le, és töltsd tiszta üvegekbe. Ha rögtön fogyasztani akarod, akkor nem szabad forralni, dunsztolni és eszedbe se jusson tartósítószert adni hozzá! A szirup olyan tömény, hogy nem fog megromlani.

Azonban, ha hosszú ideig szeretnéd tárolni, ügyelni kell rá, hogy ne maradjon oxigén az üveg tetején, mert könnyen megpenészedhet. Vegyél elő egy lábast, majd lazítsd meg az üvegek kupakját, hogy kijöjjön belőlük a levegő. Tedd az üvegeket a lábasba, majd öntsd fel háromnegyedig vízzel, és lassú tűzön kezd el forralni. Addig forrald a vizet, míg a benne lévő üvegekben el nem kezdenek mozogni a buborékok. Ekkor zárd el a tüzet, tedd az üvegekre szorosan a kupakokat, majd hagyd őket kihűlni a vízben hagyva. Így akár évekig is eláll a szirup. Ha nem szeretnéd ezt elvégezni, akkor tartsd hűtőben a szirupos üvegeket.

fenyőrügy szirup

Foto:123rf.com

Megfázás és köhögés esetén egyél belőle egy teáskanálnyit étkezés előtt, de teába is beleteheted a fenyőrügyszirupot. Arra azonban mindenképp ügyelj, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja. Sőt, még mézet is készíthetsz belőle. El is áruljuk, hogyan.

Forrás: agroinform.hu

Készítsünk szörpöt és lekvárt lucfenyő tobozból, és rügyből

 

Forrás: Napidoktor.hu