Készítsünk szörpöt és lekvárt lucfenyő tobozból, és rügyből

Ahol a lucfenyő az úr – Székelyföld

A székelyföldi ízek és az életérzés mindenki számára feledhetetlen. A letörhetetlen életszeretet, a székelyek túlélési ösztöne nem mérhető az anyaországi viszonyokhoz.

Szinte a semmiből is várat tudnak (mert lehet) építeni, miközben helyenként körbe veszi őket a mély szegénység: jóval soványabb föld, viszontagságos körülmények, s lucfenyő mindenhol, ahová a szem ellát. Talán pont ez késztette magyar testvéreinket arra, hogy abből gazdálkodjanak, amijük van.

Ezért pityókás a kenyér – és ezért olyan gazdag a gyógynövény kultúrájuk,- ezért készítenek szinte mindent a lucfenyőből. Ilyen a sokak számára ismeretlen lucfenyő rügylekvár is.

A magasabban fekvő településeken, vagyis gyakorlatilag mindenhol, ahol csak székelyek vagy csángók  laknak, a lucfenyő tisztelt, egyfajta “szent”növény. 

Mire jó a fenyőrügy?

A lucfenyőről

A hagyomány szerint az ültetése a hosszú magyar parasztház bejáratával szemben történt, hogy a házból éppen kilépő tekintete elsőként azt lássa, s emlékezzen: ez az istenfa. A halhatatlan, a változatlan, az örök – minden, amit a természetfeletti képvisel. A lucfenyő szakrális szimbólum volt. Nem olyan értelemben, mint a diófa – mert a nélkül sincs magyar udvar, jelentésük az ember számára bár nagyon hasonló, mégis más valahogy a fenyőé. A  dió egyértelműen a férfi istenséget képviseli a római rítusú ortodoxia előtti ősvallás szemszögében. A fenyő a nemtelen, kortalan, megfoghatatlan, éteri, felfelé mutató, valóban egy, igaz, mindenható istenséget, aki örökké ugyan az. A lucfenyő szinte alig változik az évszakokkal, bár tavasszal kicsit megtoldja önmagát.

fenyomag

Foto:pixabay.com

Rügylekvár készítése

Május közepéig az ágainak fiatal hajtásai, rügyei szedhetők: ebből csodás roboráló, felső-légúti megbetegedéseket orvosló, általános immunstimuláns szirup készíthető.

Egy 5 literes üvegbe egy réteg rügy, egy réteg cukor, egy réteg rügy, egy réteg cukor, stb., amíg az üveg tetejéhez nem érünk. Ez hőkezelés nélkül (ami alatt lángot értek) valóban megtartja gyógyerejét, ha napon olvadozik min. 6-8 hétig, vagy amíg a cukor végleg el nem olvad.

Azonban nem csak szirup, vagy szörp készíthető a fenyő rügyeiből, egyéb módon is felhasználható a konyhában. Ugyan ezen a módon elkészíthető a következő székely különlegesség: a vérvörös lucfenyő tobozrügy szirup.

Hasonló hatásokkal bír, bár enyhébb, könnyedebb aromájú – a gyerekek szívesebben fogyasztják. Elkészítési módja megegyezik az ágrügyek elkészítési módjával, s hasonló hatásokkal bír, bár enyhébb, könnyedebb aromájú, s a gyerekek szívesebben fogyasztják. Ha nem kívánjuk megőrizni gyógyerejét, egyszerűen felfőzhető kevés vízzel és cukorral, s hagyományos, világosabb színű szörp lesz belőle. Élvezeti értéke szintén nem elhanyagolható.

Lucfenyő – fenyőtoboz rügyszirup/szörp

A tobozrügyeket 1-1.5 cm-es nagyságukban szükséges gyűjteni, amikor színük vörösesre vált, méretük nagyjából egy kisujj utolsó ujjpercéhez közelít.

Nem szárítandók a cukorba rétegezés előtt, és nem szükséges őket előtte lemosni.

A tobozrügyek megjelenése kifejezett ritkaság: egy méretes, öreg fa 3-4 évente csak egyszer nevel ki új rügyeket, amelyek lassan nőnek és elég körülményes, hosszadalmas a gyűjtésük.

Az 5 literes üvegbe kevesebb mint másfél kg cukor ment, meg a rügyek.

A lucfenyő gyógyhatásai

A lucfenyő minden része hasznos és egészséges. Gyantája nyílt sebekre is kenhető. Nagyon gyorsan begyógyítja a legdurvább sebeket is. Erősebb, mint a legtöbb sebgyógyításra használt gyógynövény, s az orbáncfűvel ellentétben kerülhet még vérző, friss sebre is. 

További érdekességet a témában az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.