Ezt tegyük, hogy ne lángoljon fel a pikkelysömör

A pikkelysömör vagy psoriasis egy olyan krónikus betegség, amelyben a nyugodt szakaszok és a fellángolások váltják egymást.

A kezelés célja tehát nem csak a kínzó tünetek csökkentése, de a fellángolások megelőzése is. Ehhez szolgál tanácsokkal dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Mit lehet tenni a pikkelysömör karbantartásáért?

pikkelysömörösbetegek pontosan tudják, hogy bizonyos nyugodt, tünetmentes időszakok után időről időre képes belobbanni a betegség. Ezt számos tényező befolyásolhatja, például az étrend, a levegő szárazsága, gyógyszerek, és igen erősen a stressz is. Ahhoz tehát, hogy minél tovább fenntartható legyen a jó állapot, fontos megfogadni néhány tanácsot, amelyekre dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza hívta fel a figyelmet.

pikkelysömör

Fotó: 123rf.com

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Mivel a száraz bőr erős kiváltó oka lehet a psoriasis fellángolásának, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Egyes szakértők szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akiknek a fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, e tekintetben jó szolgálatot tehetnek a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Óvakodjunk a hideg, száraz levegőtől

A hideg időjárás szintén úgynevezett triggere lehet a betegség fellángolásának, ezért hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és védeni a bőrt a száraz, hideg időjárástól. A lakásban, munkahelyen ajánlott párologtatót használni, ami folyamatosan bizonyos nedvességet biztosít a levegőben.

pikkelysömör, vizsgálat

Foto:123rf.com

A sötétebb hónapban pótoljuk a D-vitamint

A pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitaminhiány (bár ez szinte „népbetegségnek” számít), különösen télen. Ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre nyáron az óvatos napozás alkalmas, a többi évszakban pedig a vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tengeri halak és a 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő termékek.

Tudatosan alkalmazzuk az UV-fényt

A pikkelysömörös betegeknél nagy segítség lehet a speciális fényterápia, és a tudatos napozás. Csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napon tartózkodás ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen néhányaknál éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig minden betegnél fokozhatja a fellángolás kockázatát.  

Az étrendben és a gyógyszerszedésben is figyeljünk az érzékenységre

pikkelysömör, kezelés, betegség, vizsgálat

Foto:123rf.com

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyek rontanak az állapoton. (A túlsúly önmagában is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmód orvos, dietetikus segítségét kérni.) Amikor pedig új gyógyszert írnak fel nekünk, figyelmeztessük az orvost a pikkelysömörre, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton, így ezt tekintetbe kell venni a szerválasztásnál.

Keressük meg a stresszkezelés hatékony lehetőségét

Szinte minden pikkelysömör beteg tapasztalhatja, hogy a felhalmozódó, kezeletlen stressz egyértelműen rontja a tüneteket, sőt, akár fel is lobbanthatja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, legyen az sport, meditáció vagy pszichológiai segítség.

pikkelysömör

Foto:123rf.com

Fogadjuk el: rendszeres orvosi felügyeletre is szükség van

 

A pikkelysömörre krónikus betegségként kell tekinteni, ami azzal jár, hogy időről időre szükség van orvosi felügyeletre, kezelésre is – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.- A psoriasisra elrendelt kezelések ugyanis nem csak a tünetek csökkentését célozzák, de célunk a hosszú távú tünetmentesség, az életminőség javítsa is. A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó gyógykészítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia is. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a súlyos, kiterjedt betegség jelentősen rontja az életminőséget, ilyen esetben szóba jön a szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Borotválkozási kisokos a bőrproblémák ellen

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.