Ezekre a betegségekre jó a szezámmag 2020-03-15 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A hagyománytisztelő emberek esetleg kóstolták már frissen, sült pulykán vagy magvas bucin, míg a kulináris élvezetek rabjainak fantáziája ennél mélyebbre hatol az egzotikus ételek világába. Például a szezámolaj említése a távol-keleti tájakra vezeti őket. A szezám (Sesamum indicum ) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény – tehát a cím helytelen, nem fán terem a magja. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsíros olajat, B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyről a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem. A szezámmag a magok királya Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A szezámmag felhasználása: aromaterápia és rákgyógyszer Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését illetve csökkenti a koleszterinszintet. Dióallergiások, figyelem! A szezámmagos rántott szeleten kívül keverhetjük a házikenyér tésztájába is, vagy megszórhatjuk pogácsáinkat a sárga magokkal, sőt jóízű édességek is készíthetők belőle. A dióra allergiások azonban tartózkodjanak a nagy mennyiségű szezámmag fogyasztásától, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk. Forrás: edenkert.hu