Top 10+1 ok, amiért a szezámmag jó nekünk

Bár a szezámmag a közelmúltban vált igazi „szuperétellé”, az indiai konyhában emberemlékezet óta nélkülözhetetlen. A gyulladáscsökkentéstől a vérnyomás mérsékelésén át a fogászati felhasználásig számos előnye van, melyeket érdemes számításba venni.

Noha nálunk is régóta használatos, a szezámmag a közelmúltban vált igazi sztárrá az élelmiszerek sorában. Indiában a Harappa-korszak óta termesztik – a közismert nevén „til”-ként említett szezámmag azonban nemcsak a konyhában népszerű, számos más előnnyel is bír.

szezámmag, egészség

Lássuk előnyös hatásait.

1.Szorongáskezelő: mivel a szezámmag magnéziumot, B1-vitamint és triptofánt tartalmaz, stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A triptofán nélkülözhetetlen a szerotonin nevű neurotranszmitter előállításában, amely csökkenti a fájdalmat, szabályozza az alvást és a hangulatot.

2.Gyulladáscsökkentő: a szezámmag előnye, hogy tiamin és B6-vitamin is megtalálható benne – ezek szükségesek a megfelelő sejtműködéshez és anyagcseréhez. A benne levő réz segít megbirkózni a test ízületeit érintő, gyulladások okozta állapotokkal.

3.Vérnyomáscsökkentő: a szezámmag jó vérnyomás-mérsékelő. A magvakban E-vitamint tartalmazó egyéb antioxidánsok is rejtőznek, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást. A szezámmag fogyasztása megelőzheti a magas vérnyomás kialakulását, amely a hirtelen agyvérzések jelentős kockázati tényezője.

4.Véd az UV sugárzás ellen: a szezámban található természetes antioxidánsoknak, valamint a fényvédő faktornak köszönhetően védi a szervezetet a káros ultraibolya sugaraktól. Sőt, megakadályozza a bélkárosodást is.

5.Rostban gazdag: a szezámmag külön előnye, hogy gazdag rostforrás. A rostok nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz, a betegségek megelőzéséhez. Hozzájárulnak az emésztés egészségéhez. A nagyobb mennyiségű rostbevitel megakadályozza bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását és a szívnek is jót tesz.

6.Jótékony a rák ellen: a szezámmagban rákellenes hatású magnéziumot és fitátot találunk. Csökkentik a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és prosztatarák kockázatát.

7.Sokat tesz a fogak egészségéért: a szezámmag olajkomponensekkel van tele, amelyek fogyasztása kimondottan egészséges. Segítenek eltávolítani a lepedéket és fokozzák a száj egészségét.

8.Egészséges légzőrendszert biztosít: a szezámmagban lévő magnézium megakadályozza a légúti görcsöket és csökkenti az asztma és egyéb légúti betegségek rizikóját.

9.Egészséges csontokat eredményez: ez a népszerű mag megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít, emellett segíti a tápanyagok felszívódását, ami egészséges csontozathoz vezet – különösen a nők esetében.

10.Segíti a fogyást: a szezámmag azzal járul hozzá a kilók leadásához, hogy felpörgeti az anyagcserét és meggátolja a túlzott kalóriabevitelt.

11.Fokozza az immunitást: a szezámmag számos tápanyagot tartalmaz – gazdag rézben, cinkben, vasban, ezért jótékony hatású az immunrendszerre nézve.

A szezámmagnak is lehetnek mellékhatásai

A szezámmaggal sem árt ugyanakkor óvatosnak lenni. Bizonyos esetekben akár veszélyes allergiát is okozhat az arra érzékeny embereknél.

szezámmag, szezám olaj

Fotó: 123rf.com

Íme a mellékhatásai.

1.Allergia: az anafilaxia vagy szezámallergia az egyik leggyakoribb mellékhatás, amennyiben valaki ilyen magot fogyaszt. Ennek gyakori tünete az émelygés, a légzési problémák. A köszvényben és Wilson-kórban szenvedőknek kerülniük kell a szezámmagot, ugyanis oxalátokat és rezet tartalmaz.

2.Vakbélgyulladás: talán meglepő, de a szezámmag vakbélgyulladást okozhat, amennyiben nagy mennyiségben fogyasztjuk. A magvak emészthetetlen rostokat tartalmaznak, ezért ha túl sokat eszünk belőlük, réteget képeznek a vakbél felett és ez fájdalmat okozhat.

3.Székrekedés: a szezámmag mellékhatása lehet a bélelzáródás – szintén akkor, ha nagy mennyiséget eszünk belőle. Súlyos emésztési problémákat is okozhat azonban.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.