Csipkebogyó és C-vitamin 2016-02-27 Blog, Természetesen 2 Kommentek Megosztás: Tweet A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó. A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe. A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea és lekvár. Az erjesztésével előállított bor Svédországban és Oroszországban a legnépszerűbb. Egyes népek még likőrt és pálinkát is készítenek belőle. Az angolok a héjától és magjától megfosztott gyümölcshúst többek közt cukorral felverve fogyasztják. A csipkebogyó összetétele: C-vitamin (200-1500 mg/100 g), A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin, ásványi anyagok (például magnézium), cukor, aminosavak, pektin (vízben oldódó élelmi rost), szerves savak (alma és citromsav), cseranyag (tannin), illóolaj, karotinoidok,, flavonoidok, polifenolok (antioxidáns vegyületek) A csipkebogyó jótékony hatásai: Gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére), meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, immunerősítő és roboráló hatású, serkenti a mellékvesék és a máj működését, külsőleg sebek, fertőzések kezelésére, vérzéscsillapító, emésztésjavító, köhögéscsillapító, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, sejtöregedés gátló (kozmetikumokban) A csipkebogyó felhasználása: Gyógyteák, szörpök, lekvárok, likőrök, bor, pálinka, kozmetikai, készítmények (krémek, pakolások), virágkötészet, potpourri-k (illatosított szárított növények) A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcsteákban széles körben alkalmazzák. A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik. A hűvös, őszi-téli hétvégéken remek családi program a kirándulással egybekötött csipkebogyó-gyűjtés, amiből hazaérve finom és egészséges teák, lekvárok készíthetők. A csipkebogyótea receptje: Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt. Gyógybor: A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen. Egyéb felhasználás: A termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk. Forrás: http://gyorgytea.hu/ 2 hozzászólás Csipkebogyó | 2016-08-14 […] forrás […] A C-vitamin jó a szürkehályog ellen is - Kreativ Oldal 2019-01-15 […] és feljegyezték a szemlencse áttetszőségét. Az ikrek étkezési szokásait, és C-vitamin-bevitelét kérdőív alapján rögzítették. Tíz év elteltével a több C-vitamint fogyasztók […]
A C-vitamin jó a szürkehályog ellen is - Kreativ Oldal 2019-01-15 […] és feljegyezték a szemlencse áttetszőségét. Az ikrek étkezési szokásait, és C-vitamin-bevitelét kérdőív alapján rögzítették. Tíz év elteltével a több C-vitamint fogyasztók […]