Bacitanya az automatikus csapokon

A tisztának és baktériummentesnek tűnő automatikus csapok több szennyeződést közvetítenek, mint a régi jó kézzel működésbe hozható fajták.

Bacilusok a csapokon

Dr. Emily Snydor és kutatócsoportja hét héten keresztül tesztelte a John Hopkins Kórház csapjait. Az intézményben található 20 elektromos csap felében volt megtalálható az akár halálos tüdőgyulladást is okozó legionella baktérium, míg az ugyanennyi hagyományos típus esetében ez az arány mindössze 15 százalék volt.

A tanulmány nem az első, amely az elektromos csapokat hibáztatja a sok kórokozóért. Syndor és kutatócsoportja azonban először elemezte ki részletesen, hogy pontosan milyen mennyiségben tenyésznek káros elemek ezekben a szerkezetekben. A tudósok elszállítottak négy elektromos csapot, és a tenyésztés során azt tapasztalták, hogy mindegyikben megtalálható volt a legionella. „Négy különálló darabról van szó, mégis mindegyiken ott volt a kórokozó. A manuális csapoknál nem figyeltünk meg ilyesmit.” – mondta el Syndor.

bakterium26

A kórházak azért szereltetnek be szívesen ilyen készülékeket, mert frissen tartják a vizet, „de a mérsékeltebb vízsugár megnöveli a baktériumok szaporodásának esélyét, mivel nem pusztulnak el az áramlással.”

Egy másik elmélet arra épít, hogy az automatikus csapok soha nem indulnak be első próbálkozásra. Így az ember többször elhúzza a piszkos kezét a szerkezet előtt, vagy éppen hozzádörgöli, ami szintén a baktériumok terjedését eredményezheti. Snydor szerint azonban ez csak spekuláció, mivel a kórokozók a csapok belsejében tenyésznek.

A felfedezés hatására a John Hopkins Kórház eltávolította a mosdóiban található húsz elektromos csapot, és kézi vezérlésűvel helyettesítette őket. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy az eredmény senkit ne tántorítson el a vécéhasználat utáni kézmosástól. „Ha valaki a repülőtéren egyszer elmegy a mosdóba, attól semmi baja nem lesz. – magyarázza Snydor – A kórházakban azonban legyengült immunrendszerű emberek fordulnak meg, ezért indokolt esetükben a fokozott óvatosság.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.