A jó emésztés titka: íme a magas enzimtartalmú ételek 2022-05-24 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Az enzimek elengedhetetlenek azokhoz a szervezetben zajló kémiai folyamatokhoz, amelyek egészségesen és életben tartanak minket. Szerencsére rengeteg ilyen enzim van azokban az élelmiszerekben, amelyeket rendszeresen fogyasztunk. Az enzimek segítenek megkönnyíteni a szervezetben zajló folyamatokat az immunrendszertől az emésztésig. És az a nagyszerű, hogy az emésztést elősegítő növényi enzimek közvetlenül az élelmiszerforrásból származnak, ahelyett, hogy csak tablettákban szednénk be őket. Foto:123rf.com Mik az enzimek?Az enzimek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Minden sejtre hatással vannak, ezért minden szervünkre is hatással vannak. Valószínűleg Ön is látta már az enzimek működését anélkül, hogy tudatosította volna. Például amikor az alma elkezd barnulni a levegőn, az enzimatikus barnulás. Fotó: 123rf.com Az enzimek olyan biológiai katalizátorok, amelyek felgyorsítják a kémiai reakciókat, lehetővé téve azok lezajlását – olvasható az Essays in Biochemistry 2015. novemberi számában megjelent tanulmányban. Az enzimek nemcsak elősegítik a kémiai reakciókat, hanem rendkívül erős katalizátorok is. Azonban nem egyformák. Egyediek, ezért mindegyik csak bizonyos szubsztrátokkal együtt működik. Az enzimeknek többféle típusa létezik. Egyesek az oxidáció és a méretcsökkentés folyamatát segítik, míg mások a hidratációt növelik. Ma már vannak olyan emésztést segítő enzimkiegészítők, amelyek pontosan azt teszik, amit ígérnek, vannak olyanok, amelyek nem teljesítik a feladatukat. Ezért az enzim legjobb forrása maga az élelmiszer. Természetesen, ha ételérzékenysége van, akkor biztosra kell mennie az étrendkiegészítővel, hogy a magas enzimtartalmú ételek forrása ne legyen nehéz a szervezet számára lebontani. Ha hiányzik a kellő enzim… Az emésztőenzim-hiány tünetei közé tartozik a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és székrekedés. Gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhat, teltségérzetet már kis ételadagoktól és emésztetlen ételdarabokat a székletben. Ha a hiány tartósan fennáll, elhízással, Crohn-betegséggel, allergiával, károsodott immunrendszeri működéssel, fáradtsággal és premenstruációs tünetekkel hozható összefüggésbe. Az enzimhiányt befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők: Alkohol, kávé, cukor és erősen feldolgozott élelmiszerek. Glutén vagy más ételérzékenység Ismételt antibiotikum kúra Mentális vagy fizikai stressz Dohányzás Terhesség Öregedés Szerencsére, ha hidratált marad, és emésztést segítő növényi enzimekkel teli étrendet tart, akkor visszafordíthatja a hiányosságokat. Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka Emésztőenzimek, amiket fontos ismerniAz enzimek az ételek emésztésének alapvető részét képezik. A proteázok, amilázok és lipázok az emésztőenzimek csoportjai. Ezek segítenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok makrotápanyagainak lebontásában. A proteázok az emésztési folyamat enzimjeinek minden listáján szerepelnek, mert segítenek a fehérjék lebontásában. Proteázok nélkül nem tudnád felszívni a fehérjét az elfogyasztott ételekből.Az amilázok egy másik enzim, amely segít megemészteni az ételt. Ezek az enzimek lebontják a keményítőt, és segítenek abban, hogy a szervezeted számára az energia nagy részét biztosítsák.A lipázok olyan enzimek, amelyek a zsírok megemésztését végzik, így létfontosságú elemei minden enzimlistának. A lipázok a triglicerideket zsírsavakra és glicerinre bontják.Ezen emésztőenzimek némelyike megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, diófélékben és más élelmiszerekben. A többit a szervezeted magától is előállítja, vagy vannak olyan kiegészítők, amelyeket szükség esetén szedhetsz. Foto:pixabay.com Az ananászban és a papayában található enzimekA papaya bromelainban gazdag. A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, és különösen jótékonyan hat az orrmelléküreg- és orrgyulladás csökkentésére. Régóta használják a gyógynövénygyógyászatban. Azt is megállapították, hogy javítja az immunrendszert és segíti a sebek gyógyulását. Bár az ananász elfogyasztása nem gyógyít meg semmilyen betegséget, segíthet a gyógyulásban. Remekül működik antibiotikumokkal kombinálva, mivel úgy találták, hogy javítja azok hatását. Ne felejtsük el a mézet és a banántA mézben nem csak egy enzim van. A legjobb emésztőenzimek egész listáját tartalmazza. Ez teszi az egyik leghatásosabb enzimes élelmiszerré. A méz enzimlistája többek között tartalmazza az amilázt, a diasztázt, az invertázt, a glükózoxidázt és az alfa-glükozidázt. Foto:123rf.com Lehet, hogy a banán nem rendelkezik ilyen hosszú listával, de van egy közös enzimje a mézzel: az amiláz. Mint említettük, az amilázok a keményítőt cukorrá bontják. Az amilázok alapvető emésztést elősegítő növényi enzimek, amelyek szerepet játszanak a banán érése során történő édesítésben. A glükozidáz például segít a szénhidrátok lebontásában, és a Scientifica 2016. márciusi számában megjelent tanulmány szerint ez szintén megtalálható a banánban. Foto:pixabay.com Egyéb emésztést elősegítő élelmiszerek A kefir egy savanykás ízű erjesztett tejital, amelyet gyakran reklámoznak egészségügyi előnyei miatt. Lehet, hogy hamarosan Ön is élvezni fog egy pohárral, tekintve, hogy tele van az egyik legjobb emésztőenzimmel: proteázokkal. Mint korábban említettük, ez az emésztést elősegítő növényi enzim a fehérjék lebontásában segít. Foto:pixabay.com Lehet, hogy nem mindenbe tesz fokhagymát, de ha szereti, akkor mostantól van egy remek indoka. A fokhagyma ugyanis tele van alliinázzal. Ha magas a vérnyomása, ez különösen jó hír. Bizonyított, hogy az alliináz csökkentheti a vérnyomást, így az egyik legjobb emésztőenzim a szívproblémák kockázatának kitett emberek számára. Fotó: 123rf.com A gomba az emésztést elősegítő növényi enzimek másik nagyszerű forrása. Egy népszerű, enzimekkel teli gomba a shitake gomba. A gomba lignocellulolitikus enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a glükóz emésztését. Foto:pixabay.com Forrás: Napidoktor.hu