Sérült gyerekekkel barlangászott Ónodi Eszter

Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete egy rendkívüli túrán vett részt a Pál-völgyi-barlangban, ahol fogyatékkal élő gyerekekkel közösen fedezték fel a különleges útvonalakat és cseppkőképződményeket.

A MOL Gyermekgyógyító Program egyik támogatottja, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tagjai által vezetett kiránduláson közel tizenöt lelkes gyermek vett részt, akiknek a színésznő kedvessége, szeretete nagy bátorságot és biztonságot nyújtott.

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat keretén belül 2004 óta működik egy olyan mozgás- és élményterápiás szakosztály, amelynek tagjai rendszeresen vezetnek barlanglátogatásokat mozgássérült és fogyatékkal élő gyermekek számára.

Az évközi barlangi túrák 2-3 órát vesznek igénybe, amelynek előkészítésében és lebonyolításában önkéntesek és gyógypedagógusok is közreműködnek. A nehezen járható barlangjáratok meghódítása igazi kihívást jelent a sérült gyerekeknek. Saját korlátaik megtapasztalása mellett lehetőségük nyílik arra, hogy ezeket túllépve új élményekhez jussanak, önbizalmuk, önértékelésük erősödjön, a váratlan helyzetek megoldásával problémamegoldó képességük fejlődjön.

onodieszter

A június 17-ei kalandos barlangtúrán részt vevő hallássérült gyermekek Ónodi Eszterrel közösen járhatták be a Pál-völgyi-barlang meseszerű járatait, ahol hihetetlen lelkesedésről és bátorságról tettek tanúbizonyságot.

„Valóban egy felejthetetlen érzéssel, élménnyel lettem gazdagabb, és nagyon örülök neki, hogy az Alapítvány jószolgálati nagyköveteként én is segíthettem most a gyerekeknek a barlang meghódításában. A túra során sokszor én magam is nehezen vettem a kanyargós barlangjáratok által teremtett akadályokat, emellett teljesen lenyűgözött az, hogy ezek a gyerekek milyen akaraterővel jutnak előre a járatokban.” – mondta a színésznő.

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítványának ügyvezetője elmondta, hogy „a MOL Gyermekgyógyító Program immár 7 éve támogat olyan nonprofit szervezeteket, amelyek élmény- és művészetterápiás programjukkal segítik a krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek gyógyulását.

A barlangászok által szervezett túrák egy egészséges ember számára is nagy kihívást jelentenek, éppen ezért nagyon örülünk ennek a különleges kezdeményezésnek, amely rendkívüli élményhez juttatja a sérült gyerekeket és ezen keresztül segíti elő fejlődésüket. Ez az élményterápia lényege.”

Forrás: