7 sztár, akinél kialakult a cukorbetegség

A diabétesz Salma Hayek és Nick Jonas életét is befolyásolta

Oscar-díj, számos elismerés, siker és gazdagság – a felsorolt előnyök ellenére egyes sztárok életét is megváltoztatta a diabétesz. Lássuk azokat a hírességeket, akik hosszú ideje együtt élnek a cukorbetegséggel.

A siker, szépség, csillogás és a mosoly mögött bizony a sztárok is küzdenek különféle betegségekkel. A diabétesz például számos híresség életét befolyásolta. De kik ők? Sokukról valószínűleg nem sejtettük, hogy diabéteszben szenvednek.

1.Tom Hanks

Az Oscar-díjas színész 2013-ban árulta el David Letterman showjában, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel küzd. Hanks szerint az állapot kordában tartható, de viccelődik azon, hogy középiskolás súlyát valószínűleg sosem érhetné el újra. Nagyon vékony gyerek volt ugyanis.

Fotó: 123rf.com

2. Larry King

A talkshow-sztár szintén 2-es típusú diabéteszben szenved. King a saját showjában mondta el, hogy úgy gondolja, határozottan kontrollálható ez a betegség. A cukorbetegség gyakoribbá teszi a szívbetegség, a stroke, a vesebetegség és más komoly egészségügyi problémák esélyét. Larry Kingnek bypass műtétje volt. A diabétesz azonban nem az egyetlen dolog volt, amely növelte a kóros probléma kockázatát: a sztár nagy dohányos volt, s ez ártalmas a szívre. Azzal, hogy gondosan ügyel betegségére és letette a cigarettát, Larry segített a szívén és szervezete egyéb részein.

3. Salma Hayek

Az Oscar-jelölt színésznőnek gesztációs cukorbetegsége volt, amely a terhesség alatt jelentkezik, amikor kislányát, Valentinát várta. Hayeknek azonban több személy is diabéteszes volt a családjában. Szakértők szerint a nőket a 24-28. hét környékén mindig ellenőrizni kell a gesztációs cukorbetegség lehetősége miatt. Azokat pedig, akik 2-es típusú diabéteszben szenvednek, már az első orvosi vizsgálaton ellenőrizni kell. A gesztációs diabétesz általában elmúlik a szülés után, de visszatérhet egy későbbinél. S arra is hajlamosít, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki.

Fotó: 123rf.com

4. Nick Jonas

A népszerű énekes 2007-ben hozta nyilvánosságra, hogy 1-es típusú diabétesze van. Elmondta, hogy tünetei között a fogyást és a szomjúságot vette észre. Amikor diagnosztizálták, vércukorszintje nagyon magas volt. Kórházba került, de azóta megtanulta kezelni a betegségét. Az 1-es típusú diabétesz a leggyakrabban 20 év alatti fiataloknál jelentkezik, de lényegében bármely korban kialakulhat.

5. Delta Burke

Az Emmy-díjra jelölt színésznő nyilvánosan küzdött súlygyarapodásával, amely 2-es típusú cukorbetegségét okozta. Az orvosok segítségével az egészséges étrend, a gyaloglás, a meditáció segített Deltának lefogyni. Mint a Diabetic Living-ben elmondta: igen sok mindenre kell odafigyelni, de ehhez muszáj ragaszkodni, hogy egészségesek maradjunk.

6. Sherri Sheperd

A színésznő és televíziós műsorvezető elárulta: még azután is, hogy diagnosztizálták a cukorbetegséggel, eltartott egy ideig, míg megváltoztatta tésztában gazdag étkezését. Felfedezte a zöldségeket szósz nélkül, a zabkását cukor nélkül. A sztár kiiktatta étrendjéből a bő olajban sült dolgokat és a fehérkenyeret. Az egészséges étrend mozgással kombinálva hozzájárult súlyvesztéséhez és jobban érzi magát.

Fotó: 123rf.com

7. Randy Jackson

A korábbi American Idol-bíróról 2001-ben derül ki, hogy diabéteszes. Ekkortájt Jackson túlsúlytól szenvedett, amely az ember hajlamosabbá teszi a cukorbetegségre. A sztár egyébként is nagyobb veszélyben volt a diabétesz szempontjából, mert családjában már előfordult a betegség – az afro-amerikaiaknál ráadásul nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint a fehérbőrűeknél. Randy Jackson gyomor bypass műtéten esett át, 100 kilót leadott és javította étrendjét, majd elkezdett mozogni. Futópadon edz és jógázik is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.