Mérsékelhető a szabálytalan szívverés

Számos betegség vagy egészségügyi állapot esetén alkalmazható természetes módszer annak javítására. Bizonyos szokások felvételével vagy megváltoztatásával az aritmia kezelhető.

Mint azt valószínűleg sokan tudják, egészséges életmódra váltással a különféle egészségügyi állapotok javíthatók – igaz ez az aritmia esetében is. A szív- és érrendszer egészségén lehet változtatni, s ezzel a szabálytalan szívverés problémája is csökkenthető.

Amennyiben a szívünk túl gyorsan, túl lassan ver vagy szabálytalanság figyelhető meg, aritmia esete áll fenn. Leggyakoribb típusai a túl korai vagy extra szívverések, amely a mellkasban úgy érződik, mintha gyorsabban verne a szív, illetve mintha kihagyna.

Fotó: 123rf.com

Az aritmia típusai az alábbiak.

1.Lassú szívverés: badycardia

2.Gyors szívverés: tachycardia

3.Szabálytalan szívverés: gyors szívdobogás vagy fibrilláció

4.Korai szívverés: korai összehúzódás

A tünetek az aritmia típusától függően változhatnak.

Az olyan tényezők, mint a stressz, diabétesz, magas vérnyomás, dohányzás, túl sok kávé fogyasztása mind komoly hatást gyakorolnak a szív egészségére és életünk minőségére. A kezelés változó lehet attól függően, milyen típusú aritmia esete áll fenn.

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor életmódbeli változtatásokkal is csökkenthetjük a problémát.

1.Egészséges étkezés: olyan élelmiszereket kell beiktatni étrendünkbe, amelyek gyulladásellenes hatásúak, sok bennük az antioxidáns és a fitotápanyag. A koleszterinszint kezelése szempontjából az egészséges zsírok fogyasztása fontos. Együnk elég gyümölcsöt és zöldséget. A hüvelyesek és a bab szintén legyen étrendünk része!

2.Mozogjunk naponta: a szív egészsége szempontjából nagyon lényeges a rendszeres mozgás. Amennyiben már gyötör bennünket a szabálytalan szívverés, konzultáljunk orvosunkkal arról, milyen testmozgás számunkra a legjobb.

3.Csökkentsük az alkoholbevitelt és a dohányzást! Ezek ugyanis komolyan befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét.

4.Tartsunk fenn egészséges testsúlyt!

5.Kezeljük a stresszt! Jógával, meditációval hatékonyak leszünk ebben. Jógatanárunk azt is meg tudja mondani, mely gyakorlatok a leghasznosabbak aritmia esetén.

6.Kerüljük a fűszeres ételeket. Ugyanígy az olajos, zsíros élelmiszerek sem tesznek jót szabálytalan szívveréssel élőknek.

Fontos ezenfelül, hogy gyakran ellenőriztessük magunkat orvossal, így a szív állapota mindig kontroll alatt marad. Ne próbáljuk magunkat diagnosztizálni és ne szedjünk ellenőrizetlenül semmilyen gyógykészítményt!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php