Hirtelen szívleállás esetén mentő viheti a helyszínre a műszívet

A jövő évtől hirtelen szívleállás esetén mentővel vihetik a helyszínre a műszívet, és így az eddiginél több ember élete menthető meg.

Merkely Béla kifejtette: a hírtelen szívleállás oka 80 százalékban heveny szívizominfarktus, 20 százalékban más okok, például öröklött hajlam vagy vírusos megbetegedés vezet a szívizom leállásához; ekkor a szív nem tud összehúzódni, összeomlik a keringés, leáll a légzés, a szervek nem jutnak oxigénhez, megáll az agyműködés, és a beteg rövidesen meghal vagy maradandó neurológiai károsodásokat szenved.

“Az esetek 50 százalékában rosszullét, eszméletvesztés figyelmeztethet a közelgő szívleállásra, de a másik felében semmi előjele nincs. általában otthon vagy munkahelyen történik meg a baj” – tette hozzá.

“A jövő évtől a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának speciális mentőautója és szívmotorja segíthet az ilyen esetekben. Ez a testen kívüli eszköz oxigénnel dúsítja a vért, tehát a tüdő működését is helyettesíti. Régóta használják kórházi körülmények között, most már a helyszínen is bevethető. Erre nem sok országban van példa, a legmagasabb színvonalon Franciaországban működik” – mondta Merkely Béla.

A beteg túlélése és maradandó agyi károsodások nélküli felépülése nagyban függ attól, hogy a hirtelen szívleállásnál jelen lévő laikus milyen gyorsan és hatékonyan fog hozzá az újraélesztéshez – figyelmeztetett a rektor.

Forrás: https://napidoktor.hu/index