Fájdalommentesebb szívelégetelenség-kezelést fejlesztettek ki

A legtöbb beteget érintő szív-érrendszeri megbetegedéseket kardiovaszkuláris ?járványként? is emlegetik, így a szívelégtelenséget, a hirtelen szívhalált és a pitvarfibrillációt.

Mindhárom kezelésében egyre jelentősebb feladat jut a szívelektrofiziológusoknak ? állítja dr. Csanádi Zoltán, a Kardiológiai Intézet egyetemi docense.

A szívelégtelenség kezelésében a gyógyszerek mellett a bal kamrai szívizomzat működésének összehangoltságát javító reszinkronizációs kezelés, a hirtelen szívhalál megelőzésében a beültethető defibrillátorok jelentenek előrelépést. Mindkét esetben a szívritmusszabályzó (pacemaker) speciális típusáról van szó, amelyet a mellkasfalba ültetnek.

A pitvarfibrilláció kezelésének gyógyszeres lehetőségei az esetek jelentős részében nem biztosítják a betegek tartós panaszmentességét, ezért dolgoztak ki az elmúlt 10-15 évben új katéteres eljárásokat ? ismertette az egyetemi docens. A pitvarfibrilláció megértéséhez fontos tudni, hogy a szív két kamrából és két pitvarból áll, melyek összehangolt működését a szív ingerképző-ingerületvezető rendszere biztosítja. Először a felső szívüregek húzódnak össze, ezáltal a kamrák felé továbbítva a vért, amit ez utóbbiak összehúzódása követ, a vért a tüdőbe és a test többi részébe juttatva. 3271Pitvarfibrilláció esetén a pitvari elektromos tevékenység rendezettsége, a pitvarok hatékony mechanikus működése megszűnik, a pulzus szabálytalanná válik, gyakran a pulzusszám magas. A betegek szívdobogásérzést, teljesítőképességük csökkenését, fáradtságot, levertséget érezhetnek, s a ?remegő? pitvarban megnő a vérrögképződés, a tromboembólia (mélyvénás érrögösödés) veszélye. A pitvarfibrilláció kialakulásában kiemelt jelentősége van azoknak az izomcsíkoknak, melyek a bal pitvarból, a felső szívüregből benőnek a tüdővénákba.

Az izomcsíkokban olyan sejtcsoportok vannak, melyek gyors elektromos kisülések révén ?megsorozzák? a pitvart, és beindítják vagy fenntartják a ritmuszavart. Az említett katéteres beavatkozás során a tüdővénák és a bal pitvar között az elektromos összeköttetést megszakítjuk. Ennek legbiztonságosabb, legegyszerűbb, leggyorsabb és hosszú távon leghatékonyabb módját keresik.

A hagyományosabb, évek óta végzett eljárást rádiófrekvenciás árammal végzik, ami hőleadással okoz sérülést a szív belhártyáján, és megszünteti az elektromos vezetést a kezelt területen. Ezzel a technikával az ablációs vonalakat vagy köröket pontról pontra kellett létrehozni a szívben úgy, hogy teljesen zárjanak. Ez nagyon nehéz feladat, nagy gyakorlatot igényel az orvos részéről, ezért kevesen végzik a világon, s a betegnek olykor nagy fájdalommal jár, emellett szövődmények is kialakulnak. Ezért az ipar olyan katétertechnikát dolgozott ki, mely leegyszerűsíti a beavatkozást, hogy ne csak néhány tucat elektrofiziológiás laboratóriumban, hanem sokban lehessen elvégezni, hiszen sok beteget érintő problémáról van szó. Csak Európában mintegy 5 millióan pitfarfibrillálnak, hazánkban is több tízezren.

Két új eljárás jelent meg a közelmúltban, és mindkettő rendelkezésre áll a Kardiológiai Klinikán is. Az egyik esetében a fagyasztó ballont katéteren keresztül a tüdő-véna szájadékhoz vezetve felfújják, és -60-70 Celsius fokra lehűtik, megfagyasztják a vénaszájadékot. Ezzel a szövetbarát technikával nem alakul ki vérrög, kevésbé fájdalmas és biztonságosabb. November közepéig közel 60 betegen végeztünk ilyen katéteres műtétet. Sajnos a betegek kb. 30 százalékánál a fagyasztás után néhány napon belül visszatérhet az elektromos vezetés és a ritmuszavarok is – derült ki a debreceni Egészségcentrum magazinjából.3272
A másik technika néhány hete áll rendelkezésünkre, 8 betegnél alkalmaztuk. Az amerikai Medtronic Ablation Frontiers rendszer 3 dimenziós rádiófrekvenciás katéterablációs termékcsaládját a bal pitvar speciális anatómiájához tervezték, ezen keresztül alacsony rádiófrekvenciás energiával szüntethető meg az elektromos vezetőképesség, az ablációs kör vagy a vonal kialakítása gyorsan, egyszerűen és biztonságosan történik. Kisebb a beteg fájdalma, a tromboembóliás rizikó és a szövődmények lehetősége.

Mindkét új távlatokat nyitó technológia egyszerre áll rendelkezésünkre Debrecenben, s adott esetben kiegészítik egymást. Hogy melyik betegnél melyiket alkalmazzuk, függ a szív anatómiájától, melyet a beavatkozás előtt CT-vel térképezünk fel. Mindkét eljárást éber betegen végezzük, így megkíméljük az altatással járó kellemetlenségektől, kommunikálhatunk vele, s jelezheti esetleges fájdalmát – tudatta az EgészségCentrum Magazin.

Forrás: