Vakvezető kutyák világnapja!

A Vakvezető Kutyakiképző Iskola bemutatása: évi 12 kutyát nevelnek az iskolában és 10 évig dolgozik egy kutya, aztán nyugdíjazzák.

Ezen a területen 1976-ban indult el a vakvezető kutya kiképzés.  Küzdelmének és évtizedes kutyakiképzői tevékenységének köszönhetően jöhetett létre Magyarországon elsőként a Kutyaiskola. 1977-ben azonban, az akkori egészségügyi kormányzat az iskolát bezáratta, mert túl költségesnek találta. Azonban azok az emberek, akik erre a szolgáltatásra, erre a négylábú segítőtársra szorultak, nem hagyták ezt annyiban.  A legmagasabb helyekig elmentek, hogy az iskola újra megnyithasson. 1978-ban újra megnyitották az iskolát, azóta folyamatosan és töretlenül működik. 1978 óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezelésében, annak szerves részeként, szolgáltató egységeként működött az intézmény.

Az 1978-as kezdéstől számítva körülbelül 500-600 kutya került eddig ki az iskolánkról, az évi kapacitásunk jelenleg 12 kutya. Nagyon szűk körben szoktunk versenyeket szervezni, évente rendezünk kutyás találkozót, melynek keretében tartunk vakvezető kutya versenyt a pályánkon. Általában 8-10 éves koráig, esetleg 12 éves koráig dolgozik egy kutya. Az az általános, hogy ha 10. évét betöltötte a kutya, onnantól számítanunk kell a nyugdíjazására. Ezeknek a kutyáknak a képzése nagyon sok időbe és pénzbe kerül, és nagyon sokan várnak is rá, pillanatnyilag, az évi 12 kutyáért jelenleg is 74-en állnak sorban az MVGYOSZ Kutyaiskolájában.

A Vakvezetőkutya-kiképző Iskola tevékenysége 5 fő program köré csoportosul:

1. Tenyésztési Program:

Labrador és golden retriever tenyészpárosokból nyerünk saját almokat.

2. Kölyöknevelési Program:

E programunkra bárki jelentkezheti, aki vállalja, hogy 8 hetes kortól a kutyus 1 éves koráig ingergazdag környezetben neveli számunkra a leendő vakvezetőkutyusokat, szakmai felügyeletünk mellett.

3. Kiképzési Program:

Egy éves korban beérkezett kutyákat vakvezető munkára tanítjuk. A tanítási időszak kb. 6 hónap.

4. Utógondozási Program:

A már dolgozó vakvezetőkutya – gazda párosok együttes munkáját felügyeljük, segítjük lakóhelyi környezetben.

5. Környezettanulmány:

A program részeként felkeressük az igénylőket otthoni környezetben.

A tevékenység folyamatának bemutatása:

A kutyák kiképzése már a nevelés során elkezdődik. A nevelő-partnerek megfelelő képzésével és rendszeres instruálásával elérjük, hogy a kutyák 1 éves korukra szobatiszták legyenek, jól tűrjék az utazást, az utcazajt, idegen állatokat, embereket, zárt térben, magasban otthonosan viselkedjenek és az alapvető fegyelmezettséget elsajátítsák. Kb. 1 éves korban 30 napos folyamatos megfigyelés során teszteljük az agressziójukat, félénkségüket, az ingerküszöbüket, reakciókat és teljes körű állategészségügyi vizsgálatra kerül sor. Az alkalmasnak nyilvánított egyedekkel elkezdjük az engedelmességi kiképzést. Ennek időtartama 30 nap. Ezalatt a kutyákat pórázon vezethetővé formáljuk, hogy megbízhatóan viselkedjenek, ne hagyják el kijelölt helyüket, amíg arra engedélyt nem kaptak, bármilyen elvonó inger jelentkezik is. Hívásra késedelem nélkül gazdájukhoz siessenek és azok előre nyújtott kezét megérintve jelezzék érkezésüket. Parancsra különböző testhelyzeteket vegyenek fel. Ennek a kiképzési szakasznak a végén vizsgát tesznek a kutyák.6611Sikeres vizsga után következik a vakvezetés technikájának tanítása. Ebben a szakaszban sajátítják el a kutyák a folyamatos haladást a járda közepén a vezetőhám enyhe húzásával, különböző irányokba fordulást; a járdaszélek megállással történő jelzését függetlenül a szintkülönbségtől; a szintkülönbségek megállással történő jelzését; az útjukba kerülő akadályok kerülését megfelelő oldaltávolság tartásával; a fejmagasságban és különböző egyéb magasságokban (bokától a vállig) jelentkező akadályok jelzését, kerülését (gödör, árok, sorompó, akna). E feladatok helyszíne kezdetben a tanpálya, később fokozatosan nehezedő utcai körülmények között folytatódik a kiképzés. A következő szakaszban a kutyák megtanulják a különböző célobjektumok felkeresését, jelzését, pl: zebra, lépcső, stb. megtalálását, a gazda számára egyértelmű jelzését, majd a járműre szállást, elhelyezkedést. A lecke továbbá a forgalmi kritikus távolság és az értelmes engedetlenség helyzeteinek felismerése és a megfelelő megoldás megtalálása.

A következő szakaszban fokozatosan emelkedő forgalmú közegbe visszük a gyakorlatokat. Ezt újabb vizsga követi, amely során az összes eddig tanult megoldásból számot adnak a kutyák és kiképzőik.

Ezt követően behívjuk a kutyák leendő gazdáit, akikkel az egyedi igényeknek és körülményeknek megfelelően gyakorolunk tovább. Miközben a gazdákat kiképezzük ? gyakorlatban és elméletben egy magasan képzett kutya használatára ? a kutyát hozzászoktatjuk az igénylő ?gazda-státusz?-ához. Ehhez a kiképzőnek humán- és állatpszichológusi szerepkört is el kell látnia annak érdekében, hogy a kutya eddigi tudása kárt ne szenvedjen. Ennek a szakasznak 2 hét az időtartama, amelyet egy közlekedésbiztonsági vizsga zár, amelyen a látássérült gazda és új társa teljesen önállóan vesz részt.

Sikeres vizsga után 3-4 napot a kiképző felügyelete mellett dolgoznak otthoni és munkahelyi környezetben.

A kutyakiképzés helyszíne:

A kutyakiképzés helyszíne a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezető Kutyakiképző Iskolája .

A kiképző központ:

I. Főépület

Egyszintes, 300 nm alapterületű téglaépítésű ház, központi gázfűtéssel, csatornával. Itt foglal helyet 4 db 2 ágyas fürdőszobás vendégszoba az átadótanfolyamok hallgatói számára.

II. Kennel

A körbekerített terület közepén helyezkedik el a kennel, 29 db box-szal, A kennelhez tartozik 2 kiszolgáló épület, amelyekben a kutyakonyha, macskaszoba, alomraktár található.

III. Tanpálya és futtató

A tanpálya legnagyobb része füves terület, amely a kutyák számára a szabadon mozgás lehetőségét biztosítja. A tanpálya kb. 200 m hosszú, végtelenített ?8? alakú, többször gyalogátkelővel megszakított járdaszakasz, stabil és mobil akadályokkal. Megtalálható rajta vízzel teli gödör, botló- kockakövek sora, belógó magasakadály, járdaszél, gyalogátkelő, széles árkon átvezető fahíd, vasúti átjáró terelő korláttal és sorompóval, sínekkel, gumikerék-oszlop a járda közepén, nyitott fedelű vízóraakna, vízlevezető árok, különböző magasságokban elhelyezett vízszintes akadályok, telefonfülke, fel- és levezető lépcsősor, buszmegálló.

A kiképzőközpont teljes területe kerítéssel körülkerített.

MVGYOSZ-Vakvezetőkutya-kiképző Iskola

Címe: 1212, Budapest, Dunadűlő út 206883 hrsz.

Adomány számlaszám: 11714006-20444921

Farkasné Schiff Mónika – Iskolavezető – 06-70/379-55-13

Forrás: