Támad a szalmonella!

Dr. Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője aki nyár egyik slágerfertőzéséről a szalmonelláról beszélt a Csak csajok műsorában

A szalmonella egy tipikusan nyári betegség. A salmonellosis, a köznyelvben elterjedt felfogás szerint egy fertőzés, ami romlott étel evése után keletkezik. Ezután hasmenéssel, hányással küzdünk.

A kórokozónak Salmonella enterica – számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatóak: hastífusz: ennek kórokozója a S. typhi altípus; heveny gyomor- bélhurut képében zajló salmonellosis; sepsissel járó forma: ezt leginkább a choleraesuis típus okozza.

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet.

Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.

A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Szövődménymentes esetekben nincs szükség antibiotikus kezelésre, a betegség enélkül is 3-5 nap alatt lezajlik. Ilyenkor csak tüneti kezelésre lehet szükség: megfelelő folyadékpótlásra, láz- és hányáscsillapításra, görcsoldásra, hasmenés elleni szerekre.

Forrás: