Gázosítsuk el a szalmonellát!

A nitrogén-monoxid képes gátolni az ételmérgezés leggyakoribb okaként számon tartott szalmonella baktérium szaporodását.

A nitrogén-monoxid egy természetesen kialakuló vegyület, melyet az orrnyálkahártya, a bél, és a szervezet más szövetei képesek előállítani. Az anyag számos szabályozó funkcióval rendelkezik (például tágítja az ereket), de például Dr. Ferric Fang és a Washingtoni Egyetem munkatársai szerint az immunrendszer működése szempontjából is elengedhetetlen.

A Cell Host & Microbe legfrissebb számában közölt tanulmány arra világít rá, hogy a nitrogén-monoxid a kórokozók anyagcseréjét, energia-előállítását gátolja. Az anyag számos, az anyagcserében érintett molekulával reagál, ezáltal nem csak a kórokozókat pusztítja el, de nem engedi túlnőni a hasznos baktériumokat sem. A munka során a nitrogén-monoxid Salmonella typhomuriumra gyakorolt hatását tesztelték – számos étel ezzel a kórokozóval szennyezett, és az emiatt kialakuló betegség leginkább a tífuszhoz hasonlít.

szalmonella8

A jelenség, amit a kutatók tapasztaltak, a nitrozatív stressz: a nitrogén-monoxiddal való kezelés hatására a baktérium képtelenné válik két esszenciális aminosav, a metionin és a lizin előállítására. Ugyanakkor a gazdaszervezetre nem gyakorol különösebb hatást. Viszont a nitrozatív stressz más baktériumtípusokat még fertőzőképesebbé tehet, míg egyesek annak enyhe formáit képesek kezelni.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a nitrogén-monoxid számos ponton gátolja a másodlagos sejtlégzés folyamatában alapvető citrát-kört (Szentgyörgyi-Krebs ciklus). A metionin és a lizin kiesése megváltoztatja a szalmonella baktérium ezen ciklust érintő génszabályozását, ennek kezelésére a baktérium számára alternatív energianyerési útvonal szükséges. Várhatóan a jövőben olyan új gyógyszereket fogak fejleszteni, mely ugyanezt a molekuláris hatást utánozza.

Forrás: