Szégyelld magad! – Gyermeknevelés szégyenérzetkeltéssel?

Regős Judit családi tanácsadó arról a kissé ijesztőnek hangzó nevelési elvről beszélt a Csak csajok műsorában, amit úgy nevezünk szégyenérzetkeltés

A gyermeknevelés ezzel együtt a büntetés folyamata nem egyszerű, de ha következetesek vagyunk csak jó sülhet ki a nevelésből. A gyermekek sokszor csak elevenek és nem is gondolnak arra, vagy még nem tudják, hogy amit tesznek az rossz. Viszont tudniuk kell, hogy amit csináltak az nem a megfelelő viselkedési forma és meg kell büntetni őket. De vajon hogyan büntessünk egy gyermeket?

Regős Judit családi tanácsadó szerint nagyon sokszor észre sem vesszük, hogy megszégyenítjük a gyermekünket. Ez abból is adódik, hogy minden gyermek más, és mást él meg megszégyenítésnek. „Sokszor a szülők nem veszik észre, hol a gyermeknek a saját énhatára” – magyarázza Regős Judit.

A szobafogság, a verés, a jutalom – játék, televízió – megvonása például nem mindig kifizetődő. A jutalommegvonást büntetésként használni például nem jó megoldás. Vigyázni kell, mert ezzel a megvont dolgot piedesztára emeljük, és ezzel nem túl jó elveket közvetítünk.

Fontos, hogy a gyermeknek is van bizonyos mértékű morális érzéke. Ő maga is tudja, hogy nem szabad például állatokat bántani, de mivel kíváncsi megteszi. Itt a szülő viselkedése lesz a döntő a későbbi fejlődés során. Nem szabad eltúlozni a megszidást, de legyinteni sem szabad. Meg kell találni az arany középutat.

A szülő feladata, hogy tudatosítsa a gyermekben, hogy a szégyenérzet egy fontos morális korlát, aminek alkalmazását nem szabad túlzásba vinni, de teljesen kiiktatni sem kell.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.