Probiotikumot a hüvelybe!

A nőgyógyászati betegségek és fertőzések egy része a felborult hüvelyflórának „köszönhető”. Dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász elmagyarázta mi is az a hüvelyi probiotikumos kezelés.

A nőgyógyászati betegségek manapság nem számítanak annyira tabunak, mint korábban. Szerencsére bátran beszélnek róla a nők, ami talán hozzájárul ahhoz is, hogy gyakrabban látogassanak el az orvoshoz. Dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász szerint ma már nem csak a rendelőkben folyik az eszmecsere.

Mi az oka a nőgyógyászati fertőzéseknek?

„Sajnos nem tudjuk pontosan, hogy mitől kapnak a nők fertőzést.” – kezdi Bánhidy doktor – „Én úgy fogalmaznék, hogy a nagybetűs élettől.” A legtöbb nő azért megy el a nőgyógyászhoz, mert úgy gondolja, hogy ideje megoldani a problémáját.

A hüvelyflóra külön élete

A hüvelyflóra egyensúlya számos behatástól felborulhat, ami további betegségekhez, fertőzésekhez vezethet. Például bármilyen antibiotikumos kezelés is megváltoztathatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Nagyon gyakori okok még a szexuális úton terjedő fertőzések, a vizes közegek hordozta – sport, úszás – fertőzések.

Ilyenkor mindenféle kellemetlen érzésünk lehet. Ilyen a viszketés, égő és csípő érzés, fájdalom, általános rossz közérzet. Sokszor egy teljesen más betegségre szedett – mandulagyulladás – antibiotikum is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A hüvelyben nagyon sok féle baktérium lakik, amiknek legfőbb szerepe a védekezés, hiszen így nem tudnak feljutni a kórokozók. A felborult hüvelyflórát tejsavbaktériumokkal lehet helyrehozni. Régebben ez tejsavas irizálással, vagyis mosással történt. Manapság magát a tejsav baktériumot juttatják vissza a nőgyógyászok a hölgyek szervezetébe.

Ezt nevezzük probiotikus kezelésnek, aminek eredménye, hogy újból „beköltöznek” a megfelelő baktériumok a hüvelybe. A kezelés tartalmaz úgynevezett prebiotikumokat is, ami nem más, mint a probiotikumok tápláléka. Az együttes hatásuk, hogy kiöli a hüvelyből azokat a kórokozókat, amik károsak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.