Összetört szív-szindróma?

Dr. Pozsonyi Zoltán kardiológus az összetört szív-szindrómáról, annak megtévesztő tüneteiről, lefolyásáról beszélt a Csak csajok műsorában.

Az erős érzelmi hatás kiváltotta tünetegyüttest nevezzük összetört szív-szindrómának, amiből a páciensek általában maradandó károsodás nélkül felépülnek. Amerikai felmérések szerinte a nőknél akár hétszer, kilencszer nagyobb valószínűséggel jelentkezik ez a „betegség”.

A hirtelen érzelmi kitörés, az elfojtott stressz okozta tünetegyüttest, először japán orvosok írták le a kilencvenes években és Takocubo-kardiomiopátiának nevezték el. Lényegében arról van szó, hogy az érzelmi sokk – párkapcsolat vége, elfojtott stressz, haláleset – fizikai fájdalmakat, szívrohamhoz hasonló tüneteket vált ki. Felszökik az adrenalin és más stressz hormonok szintje, ami erős szívdobogáshoz vezet. A szindróma általában egészséges nőket érint.

Dr. Pozsonyi Zoltán kardiológus is megerősíti, hogy az összetört szív-szindróma kiváltó oka általában erős érzelmi trauma, ez lehet válás, egy közeli hozzátartozó halála. A beteg általában hatalmas mellkasi fájdalmat érez, az EKG erős eltérést mutat a normálistól, nehéz légzés jelentkezhet.

Fontos különbség a valódi szívrohamhoz képest, hogy a koszurúerek érfestése – ami manapság bevett eljárás a szívroham gyanúja esetén – negatív eredményt mutat, magyarázza Pozsonyi doktor. Tehát az infarktusra jellemző koszurúér elzáródás nem jelentkezik.

„A szívizom egy átmeneti működési zavaráról beszélünk, ahol a szívizom egy része lebénul, nem pumpálja megfelelően a vért, ez ritmuszavarokhoz, szívelégtelenséghez vezethet.” – magyarázza Pozsonyi doktor.

A kórkép eredete azonban pontosan nem tisztázott. Szerencsére átmeneti zavarról van szó, amibe „csupán” a betegek 1-2 százaléka hal bele. A kiváltó ok azonban minden esetben a mély lelki trauma, amit általában a már nem menstruáló idősebb nők szenvednek el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.