Némi nemű kiütés…az ekcémáról

Atópiás dermatitis, neurodermatitis, ekcéma. Többször hallhattuk ezeket a kifejezéseket, de nem tudtuk milyen betegségek is ezek pontosan. Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos segített eloszlatni a kételyeket.

Nem utópia atópia!

Az atópia allergiára való hajlamot jelent, vagyis egyfajta bőr és nyálkahártya túlérzékenységről beszélünk. Befolyásolja a környezet, a levegő, a táplálkozás és minden ami allergiát okozhat (por, állatszőr). Az atópia örökölhető, ha mindkét szülő túlérzékeny, akkor 80% az esélye az átörökítésnek. – magyarázza Gyarmati doktornő.

Egy kis morfológia…

Az ekcéma egy morfológiai, azaz alaktani betegség. A bőrön piros, nedvedző és váladékozó, majd beszáradó elváltozások képződnek. Ide sorolható még a különböző felrakódások és vastag bőrképződések. Sajnos, ha az ekcémás menetnek csak a tüneteit szüntetjük meg, nem a kiváltó okokat, csak nagyobb bajt idézetünk elő. „Ezt ekcémás marsnak nevezzük, ami azt jelenti, hogy egyre mélyebbre kerül a szervezet az allergiás tünetekben.” – hívja fel a figyelmünket Gyarmati doktornő.

És a sömör

A neurodermatitis hétköznapibb néven a pikkelysömör. A bőrbetegségek közöttük ez egy igen gyakori fajta, világszerte elterjedt, területenként az összlakosság 1,5-3%-át érinti. Legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú tünet (ún. plakk) kialakulása.

Viszketegen vakarózók

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék, és ez az arány egyre nő. Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az 1-2. életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában.

Az először nedvedző hólyagocskák pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik. A gyermekek és szülők számára talán a legnehezebb, hogy az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek.

q1n68kbp1

Hogy lehet megszüntetni az ekcémát?

Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik. Az ekcémás marsot elkerülendő a probléma okával kell foglalkoznunk. Nem a tünetet, hanem az alap okot kell „kitalálni”. Mivel jórészt az táplálékallergia a felelős, az étkezési szokásokon kell változtatni. „A legújabb nézetek szerint a tojás, tej, búza, fehér liszt, cukor és még sok minden más okozza a tüneteket.” – árulja el Gyarmati doktornő.

Mivel az ekcéma nem a rögtön büntető betegségek egyike – vagyis később jönnek elő a tünetek – a legjobb megoldás, ha változtatunk a táplálkozáson és megpróbáljuk kitalálni, mitől is jönnek elő a tünetek. „Rettenetesen oda kell figyelni, akár étkezési naplót is lehet vezetni, hogy tudjuk, mi az amit, ha megvonok és visszaterhelek adódnak a tünetek.” – hangsúlyozza Gyarmati doktornő.

Bár nem egy súlyos betegségről beszélünk, de nagyon kellemetlenek a tünetei. A leggyakrabban a hajas fejbőrön, a test hajlataiban, a pelenka alatt jelennek meg az elváltozások, de az egész testen kiüthetnek a tünetek. Az azonnal ható szteroid tartalmú kenőcsök is csak a tüneteket kezelik. Viszont a későbbiekben, problémákat okozhatnak a teljes szervezetben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.