Lökéshullám terápia és érelmeszesedés

Dr. Lukács Imre kardiológus főorvos egy új érelmeszesedés elleni megoldásról a fókuszált lökésterápiáról beszélt a Csak csajok műsorában

A koszorúér elmeszesedése – más néven ateroszklerózis – lényege, hogy az egyébként rugalmas, hajlékony és erős artériák elveszítik rugalmasságukat. Az erek belső hártyája megvastagodik, merevvé vagyis „meszessé” válik. Az eleinte még képlékeny lerakódás a kálcium felhalmozódása miatt megkeményedik és az így kialakult eltömődések akadályozzák a vér szabad áramlását a szervekhez.

Mivel az érelmeszesedést legtöbbször csak későn veszik észre az orvosok, ezért az adott szervek, testrészek már károsodtak. Így általában a kezelés célja az adott szerv megmentése, helyrehozása. A számtalan kezelési mód mellett manapság egy nem olyan régi, de hazánkban újabbnak számító terápiával is kezelhető az érelmeszesedés. Ez a kezelés nem más, mint a lökéshullám-terápia.

Mi az a lökéshullám-terápia?

A lökéshullám-terápiát (Extracorporal Shock Wave Therapy) nagyjából 25 éve fedezték fel. Elsődlegesen a különböző kövek szétzúzására használták, később az ortopéd orvosok kezdték alkalmazni, mert a kezelés gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású is. A lökéshullámok, nagy energiájú hanghullámok, amelyek többek között élénkítik az anyagcserét, felgyorsítják a vérkeringést.

Az érelmeszesedést manapság háromféle rutineljárással kezelik. Az egyik a koszorúér áthidalás vagyis a Bypass-műtét, a másik az értágítás vagyis a sztent behelyezése, a harmadik pedig a gyógyszerek kiegészítő kezelés, magyarázza Lukács doktor.

A lökéshullám-terápiát abban az esetben alkalmazzák, ha a fenti két beavatkozás – Bypass-műtét, sztent behelyezése – ellenére is elzáródnak az erek. Az erek esetében tehát akkor érdemes alkalmazni ezt az eljárást, ha már nincs más megoldás, magyarázza Lukács doktor.

Más ér, más tünet
Az érelmeszesedés tünetei attól függnek, hogy melyik artéria szűkült be. A koszorúerek beszűkülése szívér-görcsöt, szívinfarktust okozhat, aminek tünetei a szívritmuszavar, a szívelégtelenség. Az agyi erek meszesedése szellemi hanyatlással jár.
A kezeinkben, lábainkban lévő erek elmeszesedése elhalt végtagokat eredményezhet. A tüneteik többek között, hogy járáskor fájdalma tapasztalunk.

Forrás: