Legyen egészséges a karácsonyi beigli!

Az egészséges táplálkozás bár egész évben fontos és nem csak az ünnepekre kell, hogy korlátozódjon. Fekete Krisztina dietetikus elmondja, mivel tudjuk egészségesebbé tenni ételeinket.

Az egészséges táplálkozás bár egész évben fontos, a karácsonyi ünnepek alatt erről sokan megfeledkeznek, szakértőnk most elmondja, hogyan készíthetjük el a töltött káposztát és a beiglit úgy, hogy egészségesebb legyen

„Ha zsírszegény husit teszünk a töltött káposztába vagy barna rízzsel készítjük el, bármilyen más egészségesebb gabonafélét teszünk bele vagy csirkét, pulykát, sovány sertést akkor egészséges ételt kapunk.” – kezdi Fekete Krisztina dietetikus.

A margarin a karácsonyi időszak ajánlott zsiradékja: ilyenkor amúgy is rengeteg telített zsírt viszünk be az ünnepi ételeken keresztül. Nem kell ezt tetézni zsír és vaj használattal. Az ünnepi asztalról elmaradhatatlan halászlét készítsük a lehető legkevesebb zsiradékkal vagy margarinnal, ez adagonként legfeljebb egy teáskanálnyi mennyiség lehet.

Olajos "fürdő" helyett pedig, tekerjük inkább alufóliába vagy tegyük sütőzacskóba. A hagyományos beiglit margarinnal készítjük illetve a mákba például sütőtököt vagy aszalt gyümölcsöket teszünk, ezzel növeljük a tápanyag tartalmát.

A tejszínt sok esetben kiválthatjuk zsírszegény tejföllel vagy natúr joghurttal, így lényegesen mérsékelhetjük a család ünnepi zsír- és ezáltal energiafogyasztását. Dietetikus szakértőnk szerint, ha ezekre az apróságokra figyelünk, nemcsak egészségesebbek, de karcsúbbak is maradhatunk és nemcsak karácsonykor, de egész évben is!

„Az egészséges táplálkozás, és a karácsony az szóljon valóban a beigliről, csak mondjuk a mákhoz és a dióhoz tegyünk egy kis aszalt gyümölcsöt, almát, sütőtököt.” – folytatja a dietetikus – „Máris ásványi anyagokban és rostokban gazdag beiglit kapunk.” A mák egyébként nagyon jó kalciumforrás.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: