Hizlal-E?

Sokan azt gondolják, hogy a legtöbb E nem jó és hizlalnak is. Ezzel kapcsolatban mondta-e szakvéleményét Oláh Ibolya táplálkozástudományi szakértő.

Valamennyi, az EK-ban engedélyezett adalékanyag egy nemzetközi azonosítót, E-számot kap. Azt tanúsítja, hogy az anyag megfelelő felhasználással egészségre ártalmatlan, technológiailag szükséges, és megfelelően tiszta.

Az E-számok adalékanyagokat és összetevőket jelölnek. Adalékanyag, ha elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra. Céljuk, hogy az étel több ideig álljon el, habosabb legyen, ne a száradjon ki stb. Ezeket az összetevőket az élelmiszer tápértékének, illatának, ízének megváltoztatása céljából alkalmazzák. Lehet mind a kettő. Például az aszkorbinsav (C-vitamin) adalékanyag, ha antioxidánsként használják, de összetevő, ha a C-vitamin tartalom megnövelése a cél.

Vannak olyan elképzelések, hogy bizonyos adalékanyagok a zsírszövetben elraktározódnak, ezáltal a zsír tömege megnő, s egy fogyókúra alkalmával lassabban kezdődik el a súlycsökkenés, hiszen előbb a méreganyagnak is le kell bomlania. Oláh Ibolya dietetikus elmondása szerint az E számokkal kapcsolatos elhízási pánik alaptalan, ugyanis nem ezek az adalékanyagok vezetnek hízáshoz. Általánosságban elmondható, hogy adalékanyagok leggyakrabban túlzottan sós, zsíros vagy cukros ételekben fordulnak elő és a súlyfelesleg oka inkább ezekben keresendő, mintsem az E számokban.

Nem mindegyik adalékanyag ártalmas, például a C-vitamin sem az. Természetes összetevőket is olykor ellátnak E-számmal. Félig-meddig jogos a félelmünk az E-számoktól. Biztonsága főként a mennyiségben rejlik. A sok C-vitamin is ártalmas a szervezetnek. A legkevesebb E-szám a feldolgozatlan, természetes élelmiszerekben van. Az E-adalékanyagok túlzott bevitelét a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve a feldolgozott élelmiszerek csökkentett fogyasztásával kerülhetjük el.

Forrás: