Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában 2018-06-05 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit hogyan készíthetünk el belőle házilag! Fotó: Tihanyi Levendula Manufaktúra Hosszú szárral érdemes leszedni a levendulát Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most. A gasztronómia világában a növény virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. (Az illóolaj készítéséhez viszont a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.) A növényt még teljes elnyílás előtti állapotában érdemes leszedni, mert így a virága könnyen ”lemorzsolható”. Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is, és a szárról leszedhető a levele és a virága, mely hasznosítható a konyhában. Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt érdemes leöblíteni. A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is: a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk. Nyalóka, házi cukor, salátaöntet, a sor végtelen Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával. lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet levendulás mézeskalács süthető, cukorszirupos dekorációval húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akár egy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni. A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet. És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával. Egy különleges hűsítő aperitif A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe. Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg. Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát! A nyár kincsei egy zamatos frissítőben Elkészítés: 10 perc Adag: 4 személy 600 g görögdinnye 6 cl levendula szirup 4 cl muskotályos bor 200 gr eper 1 leveseskanál friss levendula virág Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral. Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá. Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le. Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal! Levendulaszirup készítése 1 rész víz 2 rész cukor 1/4 csésze friss levendulavirág Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig. A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula 10-20 szál levendula 1 db tojás fehérjéje 1 ek víz 2 ek finom kristálycukor vagy porcukor A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot. A Tihanyi Levendula Manufaktúráról A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy célunk, küldetésünk van a világban és az megtalál bennünket, ha itt az ideje. Ha megértünk rá…velünk így történt, mikor ránk talált a tihanyi levendula és Bittera Gyula története. Utunk állomásai: A Levendula Kézműves Ajándékbolt és a Levendula Galéria megnyitása, melyek méltó helyet adnak az általunk készített termékeknek, kiszolgálva a fogyasztói igényességet. A Manufaktúra megvalósítása, ahol ezek a termékcsaládok megszülethetnek, és az Online boltunk elindítása. A Bittera Gyula Alapítvány létrehozása. Forrás: Napidoktor.hu