Szereti a birsalmát? Íme a története

A birsalma az ősi civilizációk nagyra becsült gyümölcse, lehet, hogy ő volt az Édenkertben az aranyalma?

A birsalma története

  • Ezt a gyümölcsöt széles körben fellelhetjük Olaszország elveszett városának, Pompeinak művészeti ábrázolásain, falfestményein és a mozaikokon. Bár az ókori görögök kivételes minőségű, oltott birsalmát fejlesztettek ki, a mezőgazdasági kutatóknak csak az utóbbi időben sikerült puha állagú, zaftos gyümölcsöt nemesíteni.
  • Néhány újabb Bibliafordítás szerint Ádám az Édenkertben egy almát kóstolt meg… valószínű, hogy ez a gyümölcs birsalma lehetett, mivel az alma egy sokkal későbbi időpontban jelent meg azon a vidéken. (Persze ez csak egy feltevés, hiszen a Szentírásban nincs megnevezve, hogy milyen gyümölcsről is lehetett szó.)
  • Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs” birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szmirnait, amely sima és viaszos. Néhány gyümölcskocsonya-készítő érés előtt szedi le a birsalmát, amikor sárgulni kezd a gyümölcs, így őrizvén meg savtartalmukat.
  • birsalmafák 3-5 méter magasra nőnek. Az Amerikába bevándorló korai telepesek az európai „Cydonia oblonga” birsből ültettek a kertjeikbe. Ezen csemeték egy része körtenagyságú, másik része pedig sárgadinnye nagyságú gyümölcsöt termett. Mivel sokáig ép maradt a gyümölcs, a szobába illatosítóként is használták.
  • birsalmát felhasználják gyümölcskocsonyák, lekvárok, paszták készítéséhez, pitékhez, valamint pektin tartalmuk miatt más gyümölcskonzervekhez.
  • birsalmafák és a gyümölcsök rendkívüli módon ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. A fák jól alkalmazkodnak a különböző talajtípusokhoz és hőmérsékletekhez, akár -26 °C-on is képes életben maradni. A magról termesztett birset a kertészeti kereskedésekben más gyümölcsfák gyökértörzsének eltörpítésére használják.
  • birsalmafák virágai a levelek után, tavasz vége felé jelennek meg, kellemes illatúak, és rózsaszínes-fehér színben pompáznak.

 

Foto:pixabay.com

 

  • Miután ősszel a gyümölcs megsárgul, az érési folyamat alatt nagyon jó illatot bocsát ki, amelyet nem lehet más gyümölcsaromával összetéveszteni.
  • birsalmáról kimutatták, hogy sok hasznos ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálium-karbonát vagy a foszfor, ugyanakkor sok C- és B2-vitamin is található a gyümölcsben.
  • A birsalma gyógyhatását már évszázadok óta ismerik. Shakespeare az írta róla, hogy a birsalma „gyomornyugtató”.
  • A birsalmát sokféleképpen fel lehet használni, például: pitékben, gyümölcskocsonyákban, dzsemekben, lekvárokban, fagylaltokban, süteményekben és aromákban.
  • A megbízható kertészkereskedéseknél vásárolt oltott birsek kevés gondozás mellett kiváló minőségű gyümölcsöt teremnek, és jól bírják a hideget is. Próbáljuk ki, és ültessünk mi is birsalmafát a kertbe!

Foto:pixabay.com

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index