Hatékony zárak betörés ellen

A rablás elleni védelem az ajtóknál és ablakoknál kezdődik. A riasztórendszerek jó szolgálatot tehetnek, de még jobb, ha a betörő egyáltalán nem jut be a lakásunkba.

Ahhoz nem kell túl nagy fantázia, hogy rájöjjünk, a betörők számára egy szimpla, fél centire becsúszó nyelvű zárszerkezet, vagy egy vékony fa-, netalán üvegajtó olyan, mintha szélesre tárt bejárat várná. Ennél tehát valamivel komolyabb védelemre van szükségünk a bejáratnál, főleg, ha biztosra szeretnénk menni. Ahogy mondani szokták, nincs feltörhetetlen zár, de nem mindegy, hogy amikor a biztosítóhoz fordulunk kártérítésért, tudjuk-e igazolni, hogy legalább a minimális védelmi feltételeket megteremtettük: az előírás szerint kellően összetett kulcs, ellenálló ajtó, stabil zárszerkezet.

A jó ajtó több rétegű, jellemzően kemény fából és fémből, vagy ezekkel egyenértékű stabilitású anyagból készül, ami persze nem azt jelenti, hogy páncélajtót kell a lakásunkra szerelni, a külső borítás számtalan dekoratív anyagból: könnyű fából, műanyagból készülhet. Ha kifejezetten biztonsági ajtót szerelünk a bejáratra, akkor mindenképp tájékozódjunk a kiválasztásnál, hogy milyen besorolást kapott az áthatolás szempontjából.

A legalacsonyabb kategóriába azok a szerkezetek tartoznak, amelyet egy átlagos „felszereltségű” betörő (feszítővas, fa- vagy műanyag ék, fogó) nagyjából 5 perc alatt tud feltörni. Ennél erősebb besorolást kapnak azok az ajtók, amelyek legalább 10 percig ellenállnak a támadásnak, ami ráadásul összetettebb a fentieknél, hisz ott már kalapácsot, hidegvágót, vésőt, fűrészt, és fúrót is felhasználtak a teszt során. Az 1. osztályú minősítést azok az ajtók érdemlik ki, amelyek egy még ennél is erősebb támadást – a fenti szerszámokat elektromos daraboló fűrésszel, rókafogú fűrésszel, koronafúróval, sarokcsiszolóval, hosszabbító csővel kiegészítve – 15 percig tud hatékonyan kivédeni. Ennyi idő alatt már biztosan felfigyel valaki a szokatlan behatolási kísérletekre.

zár, betörés, riasztó

Ha azonban még ennél is biztosabbra akarunk menni, válasszuk a kiemelt minősítést szerző modelleket, amelyek ipari teljesítményű fúróval vagy csiszolóval történő kísérletnek is minimum 20 percig állnak ellen.
Hiába az erős ajtó és bonyolult zárszerkezet, ha az egészet tokostól ki lehet emelni a falból. Ezért a biztonsági ajtó beszerelését is bízzuk a szakemberekre (általában ez benne van az ajtó árában), akik a tokot 30 centiméterenként rögzítik, a fal anyagától függően 10-40 centi mélységben. A zárszerkezet legalább 4 ponton rögzít, az igazán profi ajtó nemcsak a kilincs oldalán fúródik négy tolóretesszel a falba, hanem felfele és lefele is záródik, így ha a betörő igen nagy türelemmel (és a szomszédok figyelmét elkerülve) át is vágja a fő reteszeket, továbbra sem tudja kinyitni az ajtót.

A biztonsági ajtót gyártó cégnél alaposan ki fognak kérdezni, így készüljünk fel olyan kérdésekre, hogy van-e (lesz-e) küszöb az ajtón kívül és belül, lépcsőházi (tehát időjárástól védett) vagy szabadtéri ajtó lesz, balra vagy jobbra nyíljon, de ami a legfontosabb: nem árt előre eldönteni, hogy hány kulcsot szeretnénk kapni, mert a biztonsági ajtókhoz tartozó kulcsot nem fogjuk tudni a sarki kulcsmásolónál pótolni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.