Vulvodynia – mi állhat a vagina fájdalom mögött?

Létezik a „depressziós hüvely”?

Sokan emlékezhetnek a Szex és New York című sorozat egyik jelenetére, melyben Charlotte bevallja barátnőinek, hogy a hüvelye „depressziós”. Mit jelent valójában a vulvodynia és hogyan lehet segíteni rajta?

A Szex és New York emlékezetes jelenete nem kitaláció – egy krónikus, fájdalmas betegség tüneteiről van szó.

A vulvodynia nagyjából 13 millió nőt érint csak az Egyesült Államokban.

Miután a sorozat epizódja lement a tévében, Nemzeti Vulvodynia Egyesület nyilatkozatot adott ki, jelezve, hogy a filmben pontatlanul és zavaróan ábrázolták az „igen súlyos és krónikus fájdalmat”, amely az amerikai nők 16 százalékát érinti. Ez a szám több, mint ahányan endometriózisban szenvednek (11 százalék) és több, mint ahány nő mellrákkal küzd (12 százalék).

Az Egyesült Királyság statisztikáit nem hivatalosan tartották nyilván, a jóindulatú nőgyógyászati ​​rendellenességek finanszírozásának hiánya miatt. A brit Vagina Fájdalom Szövetség azonban öt tanulmányt sorol fel oldalán referenciaként, melyeket 8 vagy több évvel ezelőtt készítettek, noha ez nem egy kimerítő összegzése a problémának. Az erekciós diszfunkcióval kapcsolatos kutatásokból ellenben igen sok van, gyakran jelennek meg új tanulmányok.

„A krónikus betegségek úgy általában stigmatizáltak, ám a helyzet rosszabb, ha az állapot láthatatlan – fejtette ki a Vagina Fájdalom Szövetség a The Independentnek. – Gyakori, hogy nem hisznek a betegnek, vagy őt okolják a problémáért, ezért az illető egyre inkább szégyellni és hibáztatni kezdi önmagát.”

Egy 2003-as tanulmány, melyet a Maryland Egyetem professzorai folytattak le, hangsúlyozza, hogy a férfiak jobb kezelést kapnak a nőknél, annak ellenére, hogy a hölgyek sokkal több fájdalmat tapasztalnak meg a mindennapokban.

Számos érintett nőnél a fájdalom szex közben jelentkezik, de érezhetnek fájdalmat a tampon felhelyezésekor vagy hosszas ülés után is. A tüneteket úgy írják le, mintha valamilyen savas dolog lenne a bőrükön, vagy késszerű szúrásokat tapasztalnak.

A vagina fájdalom ezen állapotát gyakran tévesen azonosítják az orvosok információ- és tudáshiány következtében, s ez súlyosbítja megbélyegzést. „A vulvodynia kapcsán az emberek gyakran gondolják azt, hogy a probléma pszichoszomatikus, s így potenciálisan összekapcsolódik a mentális betegségekkel, illetve a megbélyegzéssel” – mondta el a nonprofit szervezet képviselője.

A „depressziós vagina” nem igazán találó elnevezés, ám az tény, hogy enyhe antidepresszáns szedését ajánlják számos ilyen esetben. Ennek lényege, hogy a gyógyszer megváltoztatja az idegrostok fájdalomérzés-továbbadásának módját – ezáltal hatékony.

A vagina fájdalomnak nem tulajdonítanak pszichológiai hátteret, mégis gyakran összefüggésbe hozzák a mentális rendellenességekkel.

Csakhogy az érintett nők számára a fájdalom annyira erős lehet, hogy olykor a munkahelyükre sem mennek be. Nem beszélve arról, hogy a probléma tönkreteheti a házasságukat. Nem csoda hát, hogy a probléma elszenvedői küzdhetnek depresszióval és szorongással – mutatott rá egy tanulmány.

A legtöbb nőgyógyászati ​​rendellenességhez hasonlóan a vulvodyniát is rendkívül nehéz diagnosztizálni. Egy, a Harvard Egyetem által végzett tanulmány szerint az érintett nők 60 százaléka kap csak pontos diagnózist, miután három különböző orvost már felkeresett.

„Olykor könnyű megoldás van a problémára, mégis számos nő szenved csendben – mondta dr. Amanda Tozer, a London Klinika nőgyógyász tanácsadója. – A hölgyek nem szeretnek beszélni a szex során fellépő gondokról, elszigeteltnek érzik magukat, s azt hiszik, egyedül vannak problémájukkal. Fontos beszélni erről egy orvossal! Előfordul, hogy a doktor sem tud teljes mértékben segíteni, de megéri megpróbálni!”

A kutatások hiánya miatt a vulvodynia oka máig nem ismert. A legfrissebb tanulmányok azonban arra utalnak, hogy az összehúzódások (kontrakciók) a vaginasejtek genetikai rendellenességeinek következményei lehetnek, s előfordulhat az élesztővel szembeni túlérzékenység és/vagy a medencefenék izmainak görcse is.

A vagina fájdalom bármely korban érintheti a nőket, de a szenvedők többsége 18 és 25 év közötti. Egy biztos, a szakembereknek több információra van szükségük a vulvodynia kapcsán, hogy komolyan vegyék betegeiket és megfelelő kezelést javasolhassanak. Ezen a téren még bőven van mit tenni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.