Ettől fájhat a szex? – 8 típusú fájdalom, és ami mögötte van – 2. rész

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána – mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ennek hátterében gyakran orvosi probléma húzódik meg. Íme, a fájdalmas szex okai és a megoldási lehetőségek.

Égő érzés a szeméremtesten

Mind az előjáték, mind az aktus fájdalmas, akárcsak a biciklizés, tamponfelhelyezés, vagy sokáig egy helyben ülés.

Lehetséges oka: Vulvodynia – egy olyan fájdalmas állapot, mely az egész hüvelyi területre kihathat, gyakran a hüvelybemenetre koncentrálódik. Noha nem ismertek kialakulásának okai, gyakran jelentkezik gombás fertőzések, illetve antibiotikumok használata után.

Mit tehetsz? Sajnos nagyon nehéz megfelelő kezeléshez jutni, mivel az orvosok nagy része úgy gondolja, a vulvodynia nem más, mint pszichoszomatikus betegség. Leginkább kombinált terápiával érnek el eredményt, mely kombinálja a fájdalomcsillapítót az alacsony hatóanyag-tartalmú antidepresszánssal.

Elhúzódó fájdalom

Égő, szúró fájdalom a szeméremajkadban, mely órákkal szeretkezés után is tart. Ezenkívül golyó méretű dudor látható vagy tapintható a hüvelyen.

Lehetséges oka: Elzáródás a nyirokmirigyben. A Bartolin mirigyek – két babszem nagyságú mirigy a kisajkak belső oldalán – váladékot termelnek a behatolás megkönnyítésére, ám eltömődhetnek, fertőződhetnek.

Mit tehetsz? Az orvos valószínűleg az elzáródást helyi érzéstelenítéses eljárással megszünteti. Két-három hétbe is telhet, míg meggyógyul a seb, ez idő alatt nem élhetsz nemi életet.

intim, szex, vagina

Fotó: 123rf.com

Lüktető fájdalom

Éles, lüktető fájdalom az egész alsó tájékon behatolás közben, szeretkezés után, esetleg máskor is (pl. menstruáció előtt).

Lehetséges oka: endometriózis – a termékeny korban lévő nők 15 százaléka szenved ettől a betegségtől, mely során a méh belsejét képező szövet beágyazódik a méhen kívül.

Mit tehetsz? Mivel az endometriózis meddőséget okozhat, legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz. Ott megállapítják a betegség fokát, illetve a lehetséges kezelési módokat. A gyógyítás módja függ a betegség helyétől, kiterjedésétől és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor a fájdalomcsillapításon kívül nem nagyon van szükség más jellegű terápiára, ám súlyosabb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

Állandó fájdalom, gyakori vizelési inger

Általános jellegű fájdalom szeretkezés közben, illetve gyakori vizelési inger, esetleg vizeletcsepegés.

Lehetséges oka: Húgyúti fertőzés, mely során a nők 44 százaléka számolt be fájdalomról szeretkezés során.

Mit tehetsz? Keresd fel orvosod, aki antibiotikumot ír fel, amennyiben tényleg ez a betegséged. Ha krónikus fertőzésed van, valószínűleg a partnerednek is javasolják az antibiotikumos kúrát. Kutatások bizonyították, hogy ilyen esetekben mindkét fél kezelésével hamarabb megszűnik a fertőzés.

Olvasd el ezt is!

Mi az a “kinky” szex? – Kinek jön be?

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.