Veszélyben a szív változókorban! 2020-04-05 Blog, Női egészség Megosztás: Tweet Ma még meglehetősen kevés változókorú nő számára ismert az a tény, hogy a menopauza nemcsak hangulatváltozásokat, hőhullámokat, átmeneti tüneteket válthat ki. Rendszertelen menstruáció, a test formájának változása, hőhullámok, hangulatváltozások, álmatlanság, fejfájás, kimerültség – a menopauza tünetei szinte valamennyi nőt érintik. Hormonális változások, ugyanis a petefészkek egyre kevesebb, a peteérés havi ciklusát szabályozó ösztrogén és progeszteron hormont termelnek, majd lassan leállnak. A jól érzékelhető változások mellett azonban néhány „láthatatlan” tünettel is számolniuk kell a 40-45 év feletti nőknek. Többek között a koleszterinszint átalakulásával: a zsíranyagcsere változásai elsődlegesen az ártó LDL-koleszterin-szint emelkedését és a hasznos, HDL-koleszterin-szint csökkenését idézik elő. A keringési rendszer betegségét kiváltó érelmeszesedés kialakulásának kockázata nagy mértékben emelkedik a menopauza idején. S a legszomorúbb, hogy a betegség hatására bekövetkező halálozási statisztikák egyre meredekebben emelkednek. Míg a szív-ér rendszeri betegségeket néhány évvel ezelőtt kizárólag a középkorú férfiak betegségének tekintették, ma már bizonyított, hogy jóval több nőt érintenek, mint férfit. A rendszeres szűrés, a koleszterinszint változásának nyomon követése, a vérnyomás ellenőrzése a betegség kialakulásának fontos tényezője. Az esetlegesen kialakult magas koleszterinszint pedig diétával, rendszeres testmozgással is karban tartható. Minden életkorban ajánlott, hogy betartsuk a kiegyensúlyozott táplálkozás szabályait, hogy étrendünkben megfelelő arányban és mértékben szerepeljenek a gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok, zsiradékok, cukrok, de a változókorban még kiemeltebb szerepet kap a táplálkozás. Mert a hormonális változások hatására a változókorban csökken az alapanyagcsere szintje is, tehát a szervezetnek jóval kevesebb tápanyagra és energiára van szüksége, mint a menopauza előtti időszakban. Változtatni kell a táplálkozási szokásokon, hiszen, ahogy említettük, az ösztrogénszint csökkenésével kóros irányban változik a zsíranyagcsere, emelkedhet az úgynevezett ártó, azaz LDL-koleszterin-szint, amely a szív-ér rendszeri betegségek első számú rizikófaktora. A WHO becslése szerint a kardiovaszkuláris betegségek 80%-a diétával és életmód-változtatással megelőzhető. Ezzel összefüggésben, az emelkedett LDL-koleszterin-szint a leginkább csökkenthető rizikófaktora a koronáriabetegségeknek. A menopauzába lépő nő szervezetének a korábbinál nagyobb az ásványianyag-szükséglete, ugyanakkor a zsír-, a finomított cukor és a liszt fogyasztásának visszaszorításával kell ügyelnie a normál testsúly megtartására, valamint a szív-ér rendszer egészségének megőrzésére. A tudatosan kialakított helyes táplálkozás ebben segít. Miből álljon a változókorú nő étrendje? A menopauza idején lehetőleg kerülje, de mindenképpen csökkentse az állati eredetű, telített zsírok bevitelét, hiszen ezek a zsírok az érelmeszesedés kialakulásában játszanak szerepet. Helyettük fogyasszon növényi, azaz telítetlen zsírokat, főzéskor, sütéskor részesítse előnyben a növényi alapú étolajat, margarint. Ugyancsak javasolt a koleszterinszint-csökkentő növényi szterinek fogyasztása. A gabonafélék magjában, az olajos magvakban és a zöldségekben szabad zsírsavészter vagy glükozid formájában jelen levő növényi szterinek lényegi szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Naponta fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt. Hetente legalább kétszer kerüljön az asztalra hal, az ebben található ómega-3-zsírsav pozitív élettani hatású. Húsokból a sovány húsokat fogyassza, főként a csekély zsírtartalmú szárnyasokat. Ne feledkezzen meg a teljes őrlésű lisztből készült pékárukról, a különböző magvas péksüteményekről sem! Kerülje a koffeintartalmú italokat, az alkoholfogyasztást, ellenben ne feledkezzen meg az elegendő folyadékbevitelről. Napi 6-8 pohár szénsavmentes ásványvíz vagy cukor nélküli tea fogyasztása javasolt. Forrás: https://napidoktor.hu/index