Téli gondoskodás a bőrödnek – odalent is

A téli hónapok szinte mindenkinek megviselik a szervezetét, ennek pedig az egyik legkönnyebben észlelhető jele a bőrszárazság. Ám miközben az állandóan szem előtt lévő területeken, például a kezünkön és arcunkon gondoskodunk az extra ápolásról, az intim területekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Szponzorált tartalom

Ismerős a hideg miatt a kézfejeken kirepedezett bőr okozta bosszúság? Ha elhanyagoljuk az intim területek ápolását és az intim higiéniát, az ugyanúgy kellemetlen hatással lehet a hétköznapokra, az összefüggéseket viszont sokan nem ismerik fel. De vajon miért pont a hideg hónapok során jelentkeznek ezek a tünetek?

Télen nem csak a hőmérséklet csökken le, hanem ennek következtében a bőr oxigén- és tápanyagellátása is. A hőmegtartás miatt a bőrerek összehúzódnak, így viszont a vérellátás mértéke is kisebb lesz. Ehhez jön még a gyakran erős szél és a szokásosnál szárazabb levegő, az eredmény pedig a bőr állandó feszülése, végül károsodása lesz.

Ez a folyamat nemcsak az állandóan fedetlenül hagyott, látható testrészeken megy végbe, hanem a ruha alatt, így az intim területeken is. Mind közül azonban a hüvely szárazsága okozza a legkellemetlenebb tüneteket.

Fotó: 123rf.com

Gyakoribb jelenség, mint gondolnánk

Viszonylag ritkán merül fel a hüvelyszárazság témaköre a mindennapos beszélgetéseink során, pedig ahogy öregszünk, úgy emelkedik az érintett nők száma. Ötvenen túl legalább a nők 30%-ának keseríti meg a mindennapjait a hüvelyszárazság. Ugyanakkor ez csak egy (alá)becsült szám, mivel az alacsony jelentettség miatt nehéz pontos képet alkotni a jelenségről és a gyakoriságáról.

Fontos azonban, hogy ne csak az idősödő nők problémájaként tekintsünk a hüvelyszárazságra! A kiszáradás miatt viszkető, égető érzetű hüvely már egészen fiatal felnőttek életében is előfordul, ez pedig a szexuális együttlétek és a hétköznapi tevékenységek során egyaránt sok gondot okozhat. De télen, főként tél végefelé még azok a nők is megtapasztalhatják, akik egyébként tökéletesen egészségesnek érzik magukat.

Fotó: 123rf.com

Intim megoldások, nem csak télre

A jó hír, hogy nemcsak a „hagyományos” bőrfelületek ápolására léteznek megoldások, hanem az intim területekre is! Viszont fontos, hogy a terület érzékenysége miatt a megfelelő módszereket és készítményeket alkalmazzuk. Az intim ápolókkal szemben a hagyományos testápolók teljesen más összetevőket tartalmaznak, köztük olyanokat is, amik a hüvelyi nyálkahártyán gyulladást okozhatnak.

Sőt! Ez nem csupán az ápolókra, de a tisztálkodószerekre is igaz. Épp ezért első lépésként fontos, hogy megválogassuk a szappanjainkat, tusfürdőinket. Lehetőleg kerüljük a mesterséges színezékeket és az illatanyagokat tartalmazó készítményeket. Ha biztosra akarunk menni a higiéniát illetően, használjunk olyan speciális fertőtlenítőszereket, amik a szexuális játékszerek mellett az intim területek teljes tisztítására is alkalmasak. Ilyen például a Clean Safe – Joydivision fertőtlenítő spray vagy a Pjur med intim- és termékfertőtlenítő spray. Vigyázni kell azonban, hogy ezeket csak külsőleg, tisztításra használjuk!

A szárazság problémájára léteznek speciális készítmények, melyek fontos célkitűzése az intim hidratálás. Rendszeres használatukkal nem csupán tüneti kezelést érünk el, hanem visszaállíthatjuk a hüvely természetes, egészséges állapotát. Íme, néhány hatásos és népszerű, kifejezetten hüvelyszárazság elleni készítmény.

Fotó: 123rf.com

Durex Naturals intim gél 

100%-ban természetes összetevőinek köszönhetően mentes mindenféle mellékhatástól, ráadásul síkosítóként és ápoló gélként is használható. A Durex Naturals Extra szenzitív és hialuronos verziói pedig a legérzékenyebbeknek is kockázatmentesen használható síkosítót jelentenek, amik miközben élvezetesebbé teszik az együttléteket, még a hüvelyt borító bőrt is táplálják és regenerálják.

Intome – hüvelyszárazság elleni, hidratáló intim gél

Az Intome család számos intimitással kapcsolatos problémára nyújt megoldást készítményeivel, így természetesen a hüvelyszárazság kezelése sem maradhat ki a palettájukból. Ez az akár mindennapos használatra is alkalmas készítmény intenzíven hidratál, éjszakai alkalmazásával pedig tartós eredmény is elérhető.

System JO Renew – intim krém nőknek hüvelyszárazság ellen

A különleges síkosítóiról ismertté vált System JO is csatlakozott az egészségügyi vonalhoz, és jelentkezett a saját hüvelyszárazság elleni készítményével. A selymes állagú gél nemcsak hidratál, hanem gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatással is rendelkezik, így a már elszenvedett hámsérülések kezelésére is alkalmas.

ClitoriX active – intim krém nőknek 

Ez a bőrgyógyászatilag és klinikailag tesztelt hidratáló az összetevőinek köszönhetően javíthatja a szeméremrész vérellátását, ezáltal az érzékenyebb lehet, és még könnyebben hangolódhat rá a Hölgy a szexualitásra, nagyobb élveztet nyújthat számára. De mindeközben a szeméremnél található érzékeny bőrt is revitalizálja, így hosszú távon is minőségi javulást eredményezhet a szexualitásban.

Pjur med – regeneráló síkosító

Bár ez a készítmény a síkosítók közé tartozik, a hatása jóval több, mint amit átlagos társai nyújtanak. A vízbázisú gélhez hialuronsavat is hozzáadtak, így kifejezetten elősegíti a bőr és a nyálkahártya nedvességtartalmának helyreállítását

Forrás: https://napidoktor.hu/index