Sajnos sok covidos küzd ezzel a szövődménnyel

A kórházba vitt koronavírus betegek körében megugrott a frissen kialakult hiperglikémiás (magas vércukorszintes) esetek száma. Az állapot hónapokkal a fertőzés után is fennmarad.

551 olyan páciens egészségi állapotát vizsgálták, akik tavaly március és május között kerültek kórházba koronavírus miatt. A kórházba kerülés után hat hónapig követték nyomon a páciensek állapotát. Ezek az emberek

korábban nem voltak diabéteszesek

– mondta a tanulmányt vezető Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház urológiai részlegének munkatársa. “A kórházi felvételnél azonban a páciensek nagyjából 46 százalékánál állapítottak meg újonnan hiperglikémiát.
Az esetek harmadában a magas vércukorszint legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon. A hiperglikémiás páciensek az abnormális glükózanyagcsere jeleit nem mutató betegekhez képest

hosszabb ideig szorultak kórházi ellátásra.

Súlyosabb klinikai tüneteket mutattak, nagyobb oxigénellátásra, valamint intenzív osztályon való kezelésre volt szükségük. A vizsgálati idő alatt számos rendellenességet észleltek a hiperglikémiás páciensek glükóz anyagcseréjében, továbbá abnormális hormonszinteket állapítottak meg náluk. “Súlyos hiperinzulinémiát, vagyis túlzott inzulintermelést mutattunk ki” – mondta Fiorina. A glükózanyagcserét érintő rendellenességek idővel elmúltak a páciensek egy részénél, ám egyéb tünetek megmaradtak.

Annak, akit diabétesszel diagnosztizáltak, a betegség kezeléséből kifolyólag érdemes változtatnia életmódján és mindennapjain – ezek a változások részben apróságok, azonban mégis a sikeres terápia múlhat rajtuk.

A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat

Sok betegnél emelkedett a glükózszint az étkezések után.

A koronavírus után a hasnyálmirigy hormonok rendellenes működése is tapasztalható. Úgy tűnik tehát, hogy a Covid-19 közvetlen hatással van a hasnyálmirigyre, az is a vírus célpontja. A hatás nemcsak a kórházi kezelés akut időszakára korlátozódik, de valószínűleg hosszú távon befolyásolja az érintett páciensek egészségét.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.