Milyen újévi fogadalmakat tegyünk meg mindenképpen?

Szilveszterkor sokan elhatározzuk, hogy az új évet tiszta lappal indítjuk és új életet kezdünk.

Eltökéljük magunkat, hogy megszabadulunk az összes rossz szokásunktól, több időt töltünk a családunkkal, barátainkkal, megvalósítjuk a legnagyobb álmunkat vagy gyökeresen megváltoztatjuk az életmódunkat. Az elszántság ellenére azonban hajlamosak vagyunk olyan fogadalmakat tenni, amelyekkel túl nagy elvárásokat támasztunk magunkkal szemben és emiatt már az első héten feladjuk, ahelyett, hogy kisebb, de könnyebben megvalósítható célokat tűznénk ki. Ilyen például az egészségünkre való odafigyelés is, ami alapvető feltétele annak, hogy az összes többi célunkat elérjük, ezért pedig már évi egy szűrővizsgálattal is nagyon sokat tehetünk.

Foto:pixabay.com

„Sokunknak az egyik leggyakoribb elhatározása az egészségesebb életmódra törekvés: rendszeresen eljárjunk edzeni, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, leszokjunk a dohányzásról vagy felhagyjunk az alkoholfogyasztással. Ám azontúl, hogy az új év lendületével megfogadjuk ezeket, fontos, hogy egy tartható tervvel vágjunk neki a célok megvalósításának, és ne adjuk fel már az első hetekben vagy hónapokban. Ha egészségtudatosabban szeretnénk élni, akkor elengedhetetlen, hogy a szűrővizsgálatokat is beépítsük az életmód tervünkbe, akkor is, ha éppen nincsen semmilyen panaszunk. Egy átfogó egészségügyi szűrés csupán néhány órát vesz igénybe, de akár az életünket is meghosszabbíthatja” – mondta dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója.

Szűrővizsgálatokkal az egészségünkért

Gyakori testmozgással és helyes táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a komolyabb betegségeket, de ugyanekkora jelentőségük van a rendszeres szűrővizsgálatoknak is, főleg, ha túlsúllyal indulunk neki az életmódváltásnak. Érdemes tehát a szűréseket is felvenni a fogadalomlistánkra, hiszen, ha időben felismerjük az egészségügyi problémákat, akkor azok eredményesebben is gyógyíthatók. A szűrések alkalmával teljes körű képet kaphatunk az egészségi állapotunkról, és életvezetési tanácsokkal is ellátnak minket, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében. Megtudhatjuk, hogy bizonyos fizikai problémákkal milyen mozgásformákat javasolt végezni, vagy milyen ételeket ajánlott fogyasztani. Továbbá azt is, hogy milyen gyakran ajánlott ellenőrzésre járni, javasoltak-e egyéb kiegészítő orvosi vizsgálatok vagy indokolt esetben terápia.

Foto:pixabay.com

Sokakat eltántoríthat azonban, hogy a szükséges éves szűrővizsgálatokra csak hónapokkal későbbre kapnak időpontot, és akkor sem egyidejűleg vesznek részt a vizsgálatokon, hanem szétszórtan, ráadásul órákon át kell várakozniuk. Ám, ha magánegészségügyi ellátást veszünk igénybe, akár egy héten belül kaphatunk időpontot átfogó kivizsgálásra, és pár óra alatt el is végezhetjük az összes vizsgálatot, így a munkahelyünkről sem kell több napra szabadságot kivenni.

Milyen szűrővizsgálatokat érdemes évente egyszer elvégezni?

  • belgyógyászati szűrővizsgálat nyugalmi EKG-val és oltási tanácsadással
  • melanóma szűrés – bőrgyógyászati szakvizsgálat
  • szemészeti szűrővizsgálat
  • fogászati szűrővizsgálat
  • urológiai szűrővizsgálat, prosztata vizsgálat (40 feletti férfiak részére)
  • nőgyógyászati szűrővizsgálat, citológia, hüvelyi ultrahang
  • belgyógyász javaslatával képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen és hasi-kismedencei ultrahang, továbbá pajzsmirigy ultrahang, illetve 50 éves kor felett nyaki erek ultrahangos vizsgálata)
  • belgyógyász javaslatára laborvizsgálatok.

Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása, illetve nyomonkövetése.

Tumormarkerek vizsgálata a nőgyógyászatban-mikor van rá szükség?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.